PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tilbakestille: Hold Ctrl-tasten nede (Cmd for Mac). Trykk 0 (tallet null).

Holtefjell Energi
Fra venstre: Rune Barbo, Jan Olav Lunewski, Svein Olav Svensson og lærling Alf Andreas Bergflødt.

Holtefjell Energi: Løfter kompetansen

I Holtefjell vil de dyrke frem spesialister på energi. Slik skaffer de seg konkurransefortrinn på veien mot et oljefritt Norge.

Under VVS-dagene vant Holtefjell Energi to plasser til kurs i regi av Norsk Varmepumpeforening (NOVAP). På besøk hos Holtefjell Energi og den nye sjefen for avdelingen, Svein Olav Svensson og hans team, er det stor entusiasme for premien.


 
- Jeg har skrudd i 23 år nå, så da må du ha den teoretiske biten om varmepumper på plass også for å få helheten. Du blir aldri utlært i faget vårt, sier Rune Barbo, som er en av to rørleggere som skal på kurs hos NOVAP.
 
For han, og de andre gutta på teamet er det viktig å kunne bistå kunden til å gi dem viktig og riktig informasjon og veiledning.
 
- Man må vite hva man snakker om fra planleggingsstadiet til ferdig produkt, legger Barbo til.

 

Svensson er også glad for premien 

- Vi er veldig glade for å ha vunnet kurs. Kompetanseheving har alltid vært og vil forbli en prioritet for oss. Ikke bare er det viktig å vite hvordan man skal montere en varmepumpe, men også hva som er viktige forutsetninger for at det skal bli ett bra anlegg som skal fungere 100 % for kunden. Dette er tekniske gutter som er vant til å skru, de ønsker seg påfyll av kompetanse og kunnskap. 

Energiavdelingen i vekst

Da  Holtefjell etablerte en egen avdeling for energi i 2013, var de tre mann i avdelingen. Fire år senere har de vokst seg til åtte ansatte og en nyansatt leder. Frem mot Oljefri 2020, er planen å vokse seg enda større i tråd med et voksende marked for varmeløsninger.
 
- Holtefjell så at det var et betydelig marked for varmearbeider, og med Oljefri 2020 ble dette markedet enda større. Med bakgrunn i det, ønsket vi å rendyrke en egen avdeling på energi, så vi har ett kompetent og spisset avdeling når oljefyrene rundt om skal byttes ut i årene som kommer med varmepumper, forteller Svensson. 

Vil utvikle spesialister

Rørentreprenørene Norge har lenge ønsket seg en mer spisset energisatsning i bransjen. For Holtefjell Energi er det viktig å utvikle nettopp spesialister.
 
- Det vi skal vinne på er å gi kundene de riktige rådene, og være like mye rådgivende som utførende. Vi skal kunne selge inn det riktige produktet for det enkelte prosjektet, ellers så blir det ikke bra nok. Derfor ønsker vi å spisse kompetansen, sier han.
 
Dette er en utvikling som støttes av fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide.
 
- Vi har ikke råd til noen i bransjen prøver og feiler på varmeanlegg. Du kan ikke kalle deg spesialist hvis du monterer et par-tre varmeanlegg i halvåret, og fremover trenger vi spesialister om rørbransjen skal klare å utnytte markedet som ligger klart frem mot 2020.
 
Hun mener at det er viktig å prioritere kurs og kompetanseheving for å utvikle spesialister, og skryter av kursene i regi av NOVAP.
 
- Det er flott at NOVAP jobber aktivt med kompetanseheving for rørlegger på varmepumpefronten. Vi håper at flere og flere rørleggere vil benytte seg av disse kursene, og at de som har planer om å jobbe med varmepumper i fremtiden ser at deltakelse på Varmepumpekonferansen 29.-30. mars, er viktig for å henge med i utviklingen på varmefronten, fortsetter Eide.

NOVAP ønsker flere rørleggere på banen

- Det er estimert at det finnes 60 000 oljekjeler i boliger og 15 000 i næringsbygg, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i NOVAP. Svært mange av disse vil kunne erstattes med varmepumper og vi forventer derfor at flere spesialiserer seg på utskifting av oljefyr. De som leverer varmepumpeløsninger må ha kompetanse innen energiberegning, dimensjonering, design og installasjon.

NOVAP tilbyr kurset "Varmepumper for vannbåren varme" som gir installatører den nødvendige kompetansen for å levere velfungerende varmepumpeanlegg.

- Flere må se verdien av å investere i kurs og spesialisering. Vi er overbevist om at markedet tilhører de som leverer gode anlegg til fornøyde kunder, avslutter Hagemoen.

 

 

Rørentreprenørene Norge
Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Org.nummer: 960 951 581

Personvern og informasjonskapsler