PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tilbakestille: Hold Ctrl-tasten nede (Cmd for Mac). Trykk 0 (tallet null).

Søk fagskolen!

- Fagskolen har gjort oss mer attraktive!

Den 15. april er fristen for å søke teknisk fagskole. Tarjei Samuelsen og Elise Emmely Svang Jansen valgte fagskolen, les mer om deres erfaringer på teknisk fagskole, og hvilke muligheter det gir.

Har du husket å søke fagskoleutdanning?

Det gjorde Tarjei Samuelsen og Elise Svang Jansen, og begge har merket at de er mer attraktive i arbeidsmarkedet etter endt utdanning.

Elise Emmely Svang Jansen

Elise går 2. året på fagskolen Oslo og Akershus. Hun er fjerde generasjons rørlegger og jobber i Oras som rørlegger ved siden av deltidsstudier på fagskolen.

Hvorfor valgte du å søke teknisk fagskole?

Jeg søkte Teknisk fagskolefordi jeg ønsker mer tyngde og større tverrfaglig kompetanse. Det er viktig for å  kunne selge seg selv og tilby kunden det de trenger, samt å ha større forståelse utpå plassen.

Er du fornøyd så langt?

Ja, men det er mye jobb! Det blir mange ekstra kvelder, også utenom de samlingene som er satt av. Men innholdet er veldig relevant iallefall med tanke på samfunnets situasjon i dag, og at vi må ha større fokus på klima, energi og miljø. Det er det stort fokus på i utdanningen.

Kan du fortelle litt mer om din opplevelse av studiet?

Første året var relativt plankekjøring med norsk, engelsk og fysikk og fag som vi mangler. Det er også en del innføring i blant annet ventilasjonsfaget og litt i byggkonstruksjoner. På andre året møter vi de store tunge tingene, som prosjektoppgaver der det er tilsattanalyser, energimerking av bygg, rapporter og sånn på alle fagene. Tredje året blir ledelse, økonomi og markedsføring (LØM). Det er kanskje noe av det jeg gleder meg mest til for det er noe jeg ikke har noe bakgrunn av fra før.

Hva tenker du å bruke utdanningen til etter du er ferdig?

Jeg er usikker, men jeg har sett at det gjør meg attraktiv i arbeidsmarkedet, men jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal bruke det til annet enn at jeg ønsker mer tyngde, og bli tatt mer seriøst. For det er ikke alle der ute som tar en jente på 25 år seriøst når man er rørlegger. Jeg har vært BAS nå i litt over tre år på litt større serviceprosjekter, og jeg trives veldig godt med det. Jeg vet at jeg ønsker å være ute med gutta og ikke sitte inne på et kontor, så noe form for prosjektleder eller anleggsleder hadde vært interessant, men er ikke mål i seg selv.

Ville du anbefalt andre å søke teknisk fagskole?

Ja, selvfølgelig. Det er ingen tvil! Det åpner andre muligheter ikke nødvendigvis bare på entreprenørsiden, men også på leverandører og andre ting i bransjen. Det er mange muligheter!

Tarjei Samuelsen

Tarjei er daglig leder i J&A Rosenlund AS i Modum. Han gikk teknisk fagskole på Kuben i Oslo, og var ferdig i 2016. 

Hvorfor valgte du fagskolen?

Jeg begynte på fagskolen fordi jeg skulle ta å drive dette firmaet her videre, etter anbefaling fra Rørentreprenørene Norge og andre i bransjen.

Hva synes du om utdanningen?

Det var veldig bra. Du lærer utrolig mye på kort tid så du må være ganske motivert for å begynne. I alle fall hvis du skal ta det på deltid, sånn som jeg gjorde, for da må du drive en del hjemme. Du lærer mye av de grunnleggende tingene, men du kan også fordype deg mer hvis du ønsker, for det er dyktige foredragsholdere. Det er også veldig dyktige medstudenter som er motivert, så du skaffer deg et nettverk som jeg har brukt flere ganger etter jeg ble ferdig.

Opplever du at fagskolen har gjort deg og dine medstudenter mer attraktive som arbeidstakere etter endt utdanning?

Ja, jeg har hørt om flere som har fått andre typer jobber, og mange har steget i gradene i de firmaene de allerede var ansatt i. Flere fikk også jobbtilbud før de var ferdige. Håndverkere med en sånn type utdanning er veldig attraktive for de har både den praktiske delen og den teoretiske og administrerende delen. Det er attraktivt for mange arbeidsgivere!

Hva ville du sagt til de som vurderer å søke?

Da ville jeg snakket med noen som har gått der, tatt kontakt og hørt hva de mener og synes. Fagskolen gir mange flere muligheter, og du er mer kunnskapsrik når du er ferdig. Selv om du skal jobbe ute, så har du mye mer kunnskap og hverdagen din blir mer interessant når du vet hvordan en bedrift fungerer, og hva som må til før prosjekter starter. Jeg anbefaler det helt klart!

 

Rørentreprenørene Norge
Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Org.nummer: 960 951 581

Personvern og informasjonskapsler