PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tilbakestille: Hold Ctrl-tasten nede (Cmd for Mac). Trykk 0 (tallet null).

NM 2018 illbilde

- Ingenting er avgjort ennå!

Under Yrkes-NM 2018 på Hellerudsletta utenfor Oslo avlegger i disse dager fem, unge rørleggerlærlinger sitt livs viktigste prøve – og det live foran publikum. Kandidatene er i full sving med svenneprøvene sine som også utgjør deres bidrag i konkurransen om å bli kåret til norgesmester i rørleggerfaget 2018.

- Alle gjør et godt stykke arbeid, og det er vel først i kveld det kanskje tegner seg et bilde av hvem som stikker av med seieren, sier Didrik Hauge, meddommer og fjorårets NM-vinner. - De ser ut til å være grådig flinke alle fem!

I tillegg til selve norgesmesterskapet, skiller altså rørleggerfaget seg ut fra de 30 andre konkurransefagene ved at kandidatenes oppgave utgjør deres offisielle svenneprøve. Så her er det mye som står på spill.
- De har alle ulikt arbeidsmønster, men jeg har stor tro på at de skal komme i mål. De ser ut til å bruke tiden sin effektivt, sier Hauge.

Slitne, men ved godt mot

- Det går i ett! Sier en litt sliten Oliver Numme, Telemarks kandidat, i en av få pauser.
-  Tidspresset er definitivt det tøffeste, her er det ikke rom for å slappe av. Oliver sier oppgaven er grei nok, og at han stort sett klarer å stenge publikum ute.
– Det har vært litt utfordrende at jeg ikke kjenner alle delene vi skal bruke så godt, men jeg tror og håper jeg skal bli ferdig. 20-åringen Oliver jobber til daglig i rørleggerbedriften Rørlegger’n AS i Skien.

William Korslund (20) representerer Oslo og Akershus og jobber til daglig i Andersen og Aksnes Rørleggerbedrift AS i Asker.- Jeg synes det går ganske fint, jeg, sier William med et smil. – Oppgaven er grei, det er utfordrende, men det skal nok gå. William påpeker at det er uvant å jobbe i såpass støyende omgivelser, men at han stort sett får være i fred for publikum. – Tidsmessig ligger jeg vel an sånn passe, men jeg blir ferdig og jeg blir fornøyd.

 

- Jeg tror jeg ligger greit an, sier kandidaten fra Troms, Håvard Jensen. – Jeg har jo endel arbeid igjen, men oppgaven er fin og foreløpig har det gått bra med tanke på tiden.
Håvard jobber til daglig hos Høytrykksvakta AS i Tromsø. Han har tidligere uttalt at han synes det er gøy å få prøve nye ting og løse tekniske utfordringer. Sånn sett er NM-deltakelsen midt i blinken for 20-åringen.

Sander Larsen fra Rogaland og rørleggerbedriften Sig. Halvorsen AS avd. Sandnes, medgir at det ikke akkurat er hverdagskost å jobbe på utstilling. – Jeg kjenner liksom øynene deres i nakken, så det er litt utfordrende å stenge stress og støy ute. Sander synes tiden går litt for fort.- Oppgaven har mange elementer og deler som jeg ikke har vært borti før, så jeg kan hvert fall slå fast at jeg har lært veldig mye denne uka, sier han med et smil.


Hedmark og Opplands kandidat, Syver Matthias Flagstad er til daglig lærling hos Asbjørn Nordsveen AS i Brumunddal. – Det er uvant med all oppmerksomheten, og det dukker opp noen uventa ting underveis, men alt i alt synes jeg det går greit. – Oppgaven er overkommelig og jeg tror det skal gå bra å bli ferdig innen tidsfristen, sier en tilsynelatende rolig 21-åring.

Hvem vinner NM?

På tross av at Norgesmestertittelen henger høyt er alle fem samstemt om at det er svennebrevet som er førstepri. Det er det de skal bygge videre på i fremtiden.Muligheten til å vinne NM-tittelen regner de som en ekstra bonus, og ingen av de uttaler noe skråsikkert om eventuell seier.

Som Oliver Numme sier det: - Det viktigste for meg er å bestå svenneprøven. Det er gøy å få være med på dette, en morsom mulighet jeg ikke kunne si nei til. Men – vi er jo fem kandidater og en av oss vinner, så sånn sett er vinnersjansene hvert fall 20 %.Konkurransen avsluttes klokken 12.00 i morgen. Da er det dommerne og prøvenemnd som skal til pers, før vinneren kåres klokken 15.00.

Rørentreprenørene Norge
Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Org.nummer: 960 951 581

Personvern og informasjonskapsler