PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tilbakestille: Hold Ctrl-tasten nede (Cmd for Mac). Trykk 0 (tallet null).

Kampen om NM-tittelen i gang

Yrkes-NM er i full gang etter den høytidelige åpningen på Scandic Lerkendal mandag kveld. De fem rørleggerkandidatene er godt i gang med sine oppgaver, og er i selskap med mer enn 300 deltakere fra 27 fag.

– Vi ønsker at vårt nasjonale mesterskap skal tuftes på den samme ånd som de internasjonale yrkeskonkurransene, sa sekretariatsleder i WorldSkills Norway, Elisabeth Lange, under åpningen. – Nemlig åpenhet, rettferdighet og respekt for hverandre.

Blant de mange som ønsket ungdommene lykke til i konkurransen, var Trondheims ordfører, Rita Ottervik, var blant de mange som ønsket de unge lykke til i konkuransene.

Hun poengterte også den potensielt skremmende utviklingen i de norske yrkesfagene. Hvis søkertrendene fortsetter som nå, vil Norge i 2035 kunne mangle 90.000 fagarbeidere.

– Derfor er vi glad for at NM og en egen yrkesmesse arrangeres nå og her i Trondheim slik at ekstra mange herfra får komme og se fagene og at det bidrar til at flere vil velge yrkesfag framover. Yrkesfagene står for viktig verdiskaping i samfunnet. Vi jobber for å bidra til flere læreplasser og at de som gjør seg ferdig med utdanningen kommer ut i hele jobber. NM blir et minne for livet for dere som deltar, sa hun.

– Fagarbeidere holder Norge i gang

Birgitte Jordahl, statssekretær i Kunnskapsdepartementet stilte opp i kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens sted.

– Dere som er her har all mulig grunn til å være stolte. Dere er kremen av nye fagabeidere. Torbjørn Røe Isaksen vil lede oss i et yrkesfagløft, lovet hun i sin tale, før hun la til at konkurranser i yrkesfag er en morsom konkurranseform som bidrar til enda bedre resultater.

– Fagarbeidere holder Norge i gang. Uten dere funker ikke dette landet, sa Jordahl.

Høyt nivå blant kandidatene

Rørleggerkandidat Kristian Herheim representerte rørleggerfaget i åpningsseremonien. Han fikk oppdraget etter loddtrekning blant kandidatene, og gjorde en fin figur på scenen under åpningen.

Tirsdag har han, Erik Gunnerud, Alexander Olsen Solberg, Adrian Sæterdal Haukland og Erlend Lereggen jobbet intenst med sine oppgaver, og de føler alle at de er i rute.

– Det er igjen en del, men jeg tror det går bra. Man blir fort sliten, det er viktig å ta pauser og drikke masse, sier Erik.

– Hvis jeg tenker bort fra konkurransen, så går dette bra, sier Alexander, og legger til: - Alle forventer jo seier over de andre deltakerne.

– I alle fall håper vi på det, sier Kristian.

– Det blir jo uansett den beste som vinner, sier Erik.

Kandidatene har en og en og en halv dag igjen før svenneprøven og Yrkes-NM-oppgaven skal være ferdig. Torsdag klokken 12.00 må de ha lagt ned verktøyet og ryddet sin stand, og rundt 14.00 kåres en vinner.

Det hersker fremdeles stor usikkerhet rundt dette, da alle kandidatene ser ut til å ligge godt an.

Rørentreprenørene Norge
Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Org.nummer: 960 951 581

Personvern og informasjonskapsler