PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tilbakestille: Hold Ctrl-tasten nede (Cmd for Mac). Trykk 0 (tallet null).

christer nicolaisen
Christer Nicolaisen er en av mange lettede voksenlærlinger. (Foto: Privat)

Privatister får ta eksamen

Mange kan nå puste lettet ut etter at regjeringen 21. april besluttet at privatister får gjennomføre eksamen våren 2020.

– Det betyr veldig mye at eksamen og svenneprøve går som planlagt. Arbeidsplassen min får en ny rørlegger - meg, og dørene åpnes for nye rørleggerlærlinger, sier Christer Nicolaisen som er lærling hos Jens Petter Zetlitz AS.

I likhet med sine medprivatister har han kjent på bekymring rundt om eksamenen skulle bli et faktum eller ei.

– Vi har forberedt oss til dette i ett år og jobbet hardt for å klargjøre oss til RLF 3102, så det er klart at det hadde vært veldig kjedelig om det ikke ble noe av, sier han.

Noe uavklart

Det er ikke helt avklart hvordan smittevernreglene vil påvirke eksamensutførelsen for rørleggerlærlingene, da dette løses av hvert enkelt fylke. Imidlertid er det en del regler vi vet må følges – disse kan du lese om i Veileder om smittevern for privatisteksamen.

– Jeg håper de tar hensyn til at vi får plass til å jobbe med det vi skal, da det blant annet blir arbeid med store tegninger, sier Nicolaisen.

Unngår opphopning

– Det er en stor lettelse! Hvis ikke privatistlærlingene hadde fått ta sin avsluttende teorieksamen, hadde vi risikert at mange søkere ikke hadde fått læreplass, og at lærebedrifter ikke fikk ta inn nye lærlinger til høsten, sier opplæringsleder Elin Moer Brænne i Opplæringskontoret for rørleggerfaget i Vestfold.

I Vestfold skal 15 privatister opp til eksamen våren 2020.

– Nå er heldigvis mye usikkerhet borte, sier Brænne.

Stor andel privatister i rørfaget

– En vesentlig del av alle som sikter seg mot en svenneprøve er nettopp privatister, så det at de nå får ta RLF 3102 betyr mye for mange, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i RørNorge.

Omtrent 45 prosent av alle rørleggerlærlinger i 2020 er privatister. Disse er enten voksenlærlinger eller lærlinger som har gått rett ut i læreperioden etter VG1.

Rørentreprenørene Norge
Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Org.nummer: 960 951 581

Personvern og informasjonskapsler