PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tilbakestille: Hold Ctrl-tasten nede (Cmd for Mac). Trykk 0 (tallet null).

Nei, vi er ikke for barnearbeid!

Men vi synes det er en dårlig ide at alle rørleggerbedrifter skal dokumentere opphavet til hver skrue og rørbit.

Kommentar i septemberutgaven av Rørfag av Marianne W. Røiseland

Det er veldig lett å si ja til noe som føles riktig, men det er ikke alltid like lurt. Informasjonsplikt for varer, for å redusere barnearbeid, slavekontrakter og dårlige arbeidsforhold er en sånn sak.

Saken jeg har hisset meg opp over startet med et utvalg.

Regjeringen satt i arbeid fire akademikere - professorer og forskere, to-tre fra handelen, representanter fra Virke, NHO, LO og organisasjonen Etisk Handel. Oppgaven var: hvordan skal vi forbrukere kunne skaffe oss informasjon om at varene vi kjøper er produsert under greie forhold. Ingen av oss liker å bruke en genser som små barnehender har sydd. Intensjonen var god.

Men det var ingen representanter fra kanskje den mest globale næringen; byggenæringen. 

Utvalget kom på en løsning: vi må ha en lov som krever at alle som leverer en vare i lille Norge har plikt til å informere om varens opprinnelse.

Wow, tenkte vi! Dette blir krevende; ja kanskje helt umulig. 

Hele byggenæringen og NHO var kritisk til forslaget. 

Å skaffe en så detaljert informasjon vil bli veldig dyrt for bedriftene. I tillegg finnes det allerede strekkoder og elektronisk dokumentasjon der alle opplysninger i et produkt må ligge. Hver og en kan ikke gjøre den jobben, det er hundre prosent ineffektivt.

Bedrifter som tar regler på alvor, ville ikke ha rare sjansen til å nå opp i konkurranser om jobber med konkurrenter som ikke følger den slags regler.  Vi frykter et slikt norsk krav vil gi usunn konkurranse. Usunn konkurranse bidrar ikke til ryddige og anstendige arbeidsforhold.

Heldigvis har vi ikke sett noe forslag til ny lov ennå, men vi frykter det kan komme. 

Selv om det er stille fra myndighetene akkurat nå, er det desto større pågang fra Etisk Handel. Etisk Handel, med sine 14 ansatte har doblet overskuddet det siste året og får stadig flere med i kravet om å dokumentere hvert produkt. Statsbygg er med. De vil ha dokumentasjon. Fra alle som leverer tjenester. Om alle produkter. Om data som ikke finnes samlet noe sted. Er det mulig?

Vi sier nei til barnearbeid og slavekontrakter, men vi sier også nei til umulige krav som vil seigpine norske håndverksbedrifter og kunne ende med nedlegging. 

Uten europeiske dokumentasjonskrav, blir ikke dette noe annet enn norsk politisk korrekthet. 

Politisk korrekthet har aldri reddet liv eller gitt gode arbeidsforhold.

Rørentreprenørene Norge
Vi er en bransjeorganisasjon for rørleggerforetak med det formål å stimulere til og skape forutsetninger for lønnsom og samfunnsnyttig næringsvirksomhet som skal være forankret i en høy etisk standard og faglig kompetanse.

Besøksadresse
Fridtjof Nansens vei 19, 0369 Oslo

Postadresse
Postboks 5480, Majorstuen, 0305 Oslo

Telefon: 23 08 76 50

E-post: firmapost@rornorge.no

Org.nummer: 960 951 581

Personvern og informasjonskapsler