- Vi har lenge sett at fagskoleutdanningen er ettertraktet i arbeidsmarkedet. Det er derfor gledelig å registrere at utdanningsmyndighetene nå intensiverer arbeidet med å legitimere fagskolens status, sier Oddgeir Tobiassen direktør for kompetanse og utvikling i Rørentreprenørene Norge.
- Jeg synes Stortingsmeldingen sender positive signaler, og mye er i tråd med våre innspill. Vi er fornøyd med utfallet, fortsetter Tobiassen.
Rørentreprenørene Norge har levert sine innspill sammen med de øvrige fagene i BNLs kompetanseforum. Her møtes representanter for bransjeforeningene for å jobbe sammen for å bedre yrkesutdanningen. Denne ukens møte tok for seg hovedpunktene i Stortingsmeldingen, samt Oslo Kommunes planer for å styrke fagutdanningen i hovedstaden.
"Yrkesveien" – Oslo kommune
De siste årene har søkertallene til yrkesfagene falt drastisk i Oslo. Som et ledd i satsingen på yrkesfag, har Oslo kommune lagt frem 30 punkter for å styrke yrkesfagene frem mot 2020.
65% av årets søkere til videregående utdanning i Oslo søkte seg til Studiespesialiserende. Kun 2% til Bygg og anlegg. Dette er ett av flere yrkesfag kommunen nå ønsker styrket rekruttering til.
Hovedpunkter i satsingen:
- Elever skal møte yrkesfagene og arbeidslivet i grunnskolen
- Elever og foresatte skal få bedre kunnskap om utdanningsvalg
- Elever som velger yrkesfag skal møte attraktive skoler med sterke fagmiljø og relevant utstyr
- Yrkesveien skal gi fleksibilitet og muligheter
- Yrkesfaglærere skal ha oppdatert kompetanse
- Flere skal få praksis- og lærerplass og alle skal oppleve en god læretid
- Arbeidslivet skal oppleves som attraktivt
Yrkesveien skal finansieres med i underkant av 30 millioner kroner over de neste tre årene.
Stortingsmelding - "Fagfolk for fremtiden"
Det er ikke bare Oslo kommune som har fremlagt sine planer for å styrke yrkesfagene. Tidligere i desember ble stortingsmeldingen Fagfolk for fremtiden lagt frem av Kunnskapsdepartementet. BNL har etter innspill fra de ulike foreningene, inkludert Rørentreprenørene Norge jobbet lenge for å få gjennomslag i denne stortingsmeldingen. Resultatet som ble lagt frem 2. Desember var bedre enn forventet, blant annet med bestemmelsen om at det nå skal gis studiepoeng til fagskolen.
Andre hovedpunkter i meldingen:
- Ny tilskuddsordning med fast grunntilskudd kombinert med resultatbasert tilskudd med åpen ramme og utviklingsmidler
- Nye opptaksbestemmelser
- Bedre overgangsordninger til universitets- og høyskoleutdanning.
- Samarbeid med arbeidslivet, der det skisseres at arbeidslivet skal ha en viktig rolle som bestiller og medutvikler av fagskoleutdanningen
- Endring av utdanningens lengde, der det åpnes for nye treårige utdanningstilbud
- Moduloppbygging som skal gi fagskoleutdanningen mer fleksible tilbud
- Dokumentasjon av kompetanse der det foreslås å tildele grad for gjennomført fagskoleutdanning på ett år eller mer.