Etter 1. oktober ble det mulig for virksomheter å få sentral godkjenning som utførende uten å ha egne ansatte med fag-, svenne- eller mesterbrev. Backe reagerer på at departementet kaller dette en justering av dagens regler og viser til at det i praksis blir et frislipp der det ikke stilles krav til ansvarlig utførelse. Han er tydelig på at Rørentreprenørene Norge stiller krav om endring.
-Her kommer vi ikke til å gi oss. Denne saken behandler vi gjennom BNL. Det er full enighet blant partene om at endring må til. Enten skjer det gjennom direktedialog med Kommunal- og moderniseringsdepartementet eller eventuelt gjennom forhandlinger med partiene på Stortinget, sier en oppgitt Backe.
Han er overrasket over at Direktoratet for Byggkvalitet tilrettelegger for en utvikling som går i motsatt retning av det man ser Kommune-Norge arbeider for. Han understreker at endringen ikke bare vil svekke kompetanseutviklingen og kvaliteten i byggenæringen, men at den også vil være et stort tilbakeskritt i kampen mot arbeidslivskriminalitet.
-Mange kommuner, med Oslo i spissen, stiller krav om både faste ansatte og lærlinger for å komme med i anbudsvurderinger. Da er det klart det skaper uro når myndighetene går motsatt vei og legger til rette for CM-modeller der aktørene i stor grad belager seg på innleid arbeidskraft, sier Backe.
I påvente av klargjørende forskrift sier Backe man bare må håpe på at aktørene ute i markedet forstår betydningen av rett kompetanse.