Hva koster egentlig vannbåren varme?
Det var utgangspunktet for Rørentreprenørene Norges innlegg på Varmepumpekonferansen 2017.
Det var utgangspunktet for Rørentreprenørene Norges innlegg på Varmepumpekonferansen 2017.
Rekordmange deltagere hadde tatt turen til Fornebu og årets varmepumpekonferanse. Foran om lag 200 deltakere hold Eide foredrag som blant annet utfordret bransjen til å bli flinkere til å komme med priseksempler fra prosjekter, som kan brukes i politisk arbeid og i kampen mot de som mener elektrisk oppvarming er .
- Det er viktig at vannbåren varme blir solgt på riktig måte, og presentert for kunden som et miljøvennlig tilvalg med store framtidsmuligheter, sa Heyerdahl Eide til forsamlingen.
- Men skal vi komme noen vei, må rørleggeren ønske å selge inn vannbåren varme. Med tilvalg i nybygg, blir det litt som å selge inn ekstrautstyr på en bil. Veldig få nøler med å bruke 50.000 ekstra for å få bilen med alt utstyr man vil ha, så her kan vi anstrenge oss litt mer, sa Eide.
Hun hadde med seg en en rekke kalkyler og eksempler, som viser at vannbåren varme er en rimelig investering dersom den integreres tidlig i prosjekter.
I år som i fjor, har Rørentreprenørene Norge jobbet tett med NOVAP med programmet for å gjøre det mest mulig relevant for rørleggeren. Det deltok flere i år enn i fjor, men fortsatt er det plass til flere.
En av medlemsbedriftene som var representert på konferansen er Sig. Halvorsen fra Rogaland.
- Nå var dette første gang jeg var med på denne konferansen så visste ikke helt hva jeg kunne forvente, men vi jobber jo mye med energiløsninger i bygg og forventet informasjon om varmepumper og løsninger vi kunne dra nytte av, fortalte Inge Monsen kalkulatør fra Sig. Halvorsen.
Han mener det er viktig for rørleggerfirmaer å delta.
- Det er viktig for å få med seg hva siste som skjer innen faget vårt både når det gjelder tekniske forskrifter, regler på klimagasser og selvfølgelig nyheter på varmepumper og utstyr.
- Vi får også utvekslet erfaringer med andre firma som er dyktige på varme. Om ingen hadde tatt tak i og fått frem fakta rundt varmepumper og energibruk i nye bygg, risikerer vi at store deler av faget vårt gradvis blitt faset ut, fortsetter han.
Monsen er godt fornøyd med hva han og hans kollega har fått ut av konferansen.
- Jeg har fått mer innblikk i hva de forskjellige foreningene og organisasjonene jobber med for faget vårt, og forstår hvor viktig det er. Det er godt å se at analyser og utregninger til flinke forskere fra NTNU viser at det er store innsparingsmuligheter ved installasjon av varmepumper på tross av passivhus-standarder osv.
- At vi har faktiske tall og beregninger og slå i bordet med til boligprodusentene er veldig bra.