Fører rørleggerarven videre

Vilde Ryen Henden

Vilde Ryen Henden.

– Det var sånn jeg kom til å tenke på det. Både oldefar og farfar var rørleggermestre og far rørlegger. Hvorfor skulle jeg ikke følge dem? Vilde Ryen Henden er fornøyd med utdanningsvalget. I dag er hun lærling i Caverion.

I sin serie om kvinner som jobber i byggenæringen, presenterer BNL nå Vilde Ryen Henden (26). Hun vokste opp på Nordstrand, men bor nå i Asker. Hun har brukt mye av barne- og ungdomstiden til å spille både håndball og fotball. Hun er fortsatt aktiv på fotballbanen og spiller nå i Hasle Løren ved siden av å være voksenlærling.

– Det er ikke alltid like lett å bestemme utdanningsvalg, derfor prøvde jeg ut ulike yrker før jeg bestemte meg, blant annet har jeg jobbet på barneskole som assistent og på aktivitetsskolen (aks). Men så kom jeg til å tenke på rørleggeryrket. Jeg hadde jo ofte vært med pappa på jobb som liten når jeg var syk og ikke kunne være i barnehage /skole. Husker at det var masse verktøy som jeg lekte med – så hvorfor ikke prøve rørleggerfaget? 

Kan bygge videre

På sikt drømmer hun om å bli brannkonstabel og da er det også nyttig å ha rørleggerfaget i bunn.

– Jeg synes rørfaget er spennende yrke, men det er veldig mannsdominert – jeg kunne ønske det var mange flere jenter her! Det er ikke nødvendigvis slik at menn vet og kan best fordi det er et "handy yrke", sier hun.

Kvinner endrer kulturen

Vilde tror også at jo flere kvinner det blir, jo mer kan man ta brodden av den typiske mannskulturen som byggenæringen er kjent for.  Også er dette et yrke som også passer for jenter.

Hun har vært læring i om lag et halvt år og har fått gode tilbakemeldinger om at hun lærer fort. 

– Montasje av sanitær synes jeg vært mest spennende. Jeg tror nøkkelen for å trives er at man viser interesse også må man få lov til å prøve ting også. Jeg er ikke redd for å spørre om det er noe jeg lurer på, også er jeg også heldig som har en far som jeg kan spørre hjemme. Det at han også har et kjent navn i bransjen har vært en fordel.