(I en tidligere artikkel hadde det dessverre sneket seg inn noen unøyaktigheter. Derfor publiserer vi en oppdatert versjon her.)
I TEK 17 (Byggteknisk forskrift av 19.06.2017) ble det foretatt endringer blant annet i kravene til sluk i våtrom. I paragraf 13-15, 2. ledd, bokstav a) er kravet om at sluket skal være i selve gulvet fjernet. Dette innebærer at det kan benyttes veggsluk.
I paragraf 13-15, 2. ledd, bokstav b) kreves det fortsatt at:
Gulv skal ha tilstrekkelig fall til sluk slik at bruksvann ledes bort.
Det er i tillegg definert preaksepterte ytelser i Veileder til bestemmelsen fra DiBK. I Veilederen står det ikke beskrevet noe om hvor sluket er plassert – gulv eller vegg, kun at det er krav til fall mot sluk. Med andre ord gjelder dette både for sluk i gulv og sluk i vegg.
– Utfordringen med endringen i TEK 17 er at det bygges baderom med veggsluk, men med risiko for motfall mot veggsluket. I toleranseklasse for legging av gulv tillates det at gulv har avvik i forhold til målelengde etter NS 3420. Dermed kan man komme i den situasjon at vann/vannsøl renner vekk fra sluk, som må anses som en klar funksjonssvikt, likevel påstås å være i samsvar med forskriftskrav, sier advokat Trond Martinussen i Rørentreprenørene Norge.
Ut fra et kjøpsrettslig perspektiv kan det uansett anføres at en kjøper ikke må akseptere et slikt avvik, og at dette anses å utgjøre en kjøpsrettslig mangel som gir grunnlag for prisavslag/erstatning.
– Etter håndverkstjenesteloven skal alt arbeid utføres fagmessig, og det kan neppe sies å være god håndverksmessig utførelse dersom nytt bad utføres med gulv med motfall til sluk, enten sluket er plassert i gulv eller i vegg, framholder Martinussen.