Mange bransjer skriker etter flere lærlinger, men håndverkeryrkene har lav status. Målet med kampanjen Norges hyggeligste håndverker er å bedre omdømmet og status for fagene. Det nomineres og stemmes i syv ulike håndverkerkategorier.
Her kan du lese mer om kampanjen og nominere.
Flere sterke navn
Camilla Cox Barfot er med 1074 stemmer så langt nummer fire på sammenlagtlisten, som toppes av tømrer Alexander Aasen med 1444 stemmer. På plass nummer åtte kommer neste rørlegger, Kais Ibdah i Hadeland Rørservice med 693 stemmer. På de to neste plassen finner vi André Hanstensen Flatmo i Comfortbutikken Rørsenteret og Charlotte M. Blindheim i Chr. M. Vestrheim. Altså fire rørleggere blant topp ti.
I tiden fram til finalen den 14. september kan man nominere og stemme frem sine kandidater. Du har med andre ord fortsatt sjansen til å hedre en god kollega og være med på å løfte bransjens anseelse. Norges hyggeligste håndverker arrangeres i år for tredje gang.
Politisk vilje
De siste årene har det vært et bredt politisk mål å heve statusene til yrkesfag, og i fjor stod Regjeringen bak satsingen «Yrkesfagenes år». Oslo kommune har de siste årene innført læreplassgaranti for alle som går yrkesfag, og byrådsleder Raymond Johansen er svært opptatt av å heve håndverkerfagenes status og at flere skal velge seg en fagutdanning.
– Det er utrolig viktig for Norge at vi rekrutterer flere håndverkere, det er de som skal bygge landet videre. Mange ungdommer og foreldre har vært bekymret for at det var et useriøst arbeidsliv som ventet etter utdanningen, og jeg er glad for at vi sammen med næringen har klart å få på plass læreplassgaranti, sa Johansen da startskuddet gikk for kampanjen.
Må snu holdninger
Raymond Johansen har selv bakgrunn som rørlegger. Under lanseringen av årets kampanje møtte han Norges yngste rørleggermester Hussain Fares fra Oslo, som i fjor ble kåret til «Norges Hyggeligste Rørlegger 2018». Juryen la vekt på at Fares med sine gode holdninger og dedikasjon til faget var et veldig godt forbilde for fremtidens rørleggere.
– Før var håndverkeryrkene siste prioritet – du tok bare yrkesfag hvis du var veldig dårlig på skolen. I det siste har jeg lagt merke til at det har blitt bedre. Flere søker yrkesfag, så det er en god utvikling. Det har gjort en forskjell å fremsnakke det, sier Fares.
Fares opplevde selv at kampanjen bidro til å økte stoltheten hans for yrket, og han tror den kan gjøre det samme for andre.
Raymond Johansen poengterer at det er mange muligheter for de som velger yrkesfag.
– Jeg synes det er viktig å få frem hvor fantastisk det er å ta en fagutdanning. Man får lønn fra et tidlig tidspunkt, og mulighet til å etablere seg, ta opp lån og kjøpe bolig. Videre kan man ta mesterbrev og starte egen virksomhet – ja, mulighetene er utrolige, sier Johansen engasjert.