– Hvordan er det å være såpass underrepresentert som kvinne i rørleggeryrket? Spurte programleder Cathrine Fossum.
– Jeg synes det er helt greit. Jeg trives kjempegodt, men det er synd at jeg er så alene. Men det har jeg ikke greid å reflektere over før i voksen alder. Da jeg var yngre og nesten eneste lærling i bedriften, kjente jeg aldri noe på det fordi det føltes så naturlig å bli rørlegger, sier oslojenta.
Se intervjuet her
Elise er fjerdegenerasjons rørlegger, og har vært mye sammen med faren på jobb. Nå er hun anleggsleder VVS i AF Gruppen.
– Dessverre ble jeg ikke rådet til å bli rørlegger av yrkesveileder på skolen. Jeg ble rådet til å velge idrett fordi jeg drev med hundekjøring som hobby. Heldigvis hørte jeg ikke på det.
Et stort fag
– Hver gang jeg får spørsmål om hva jeg gjør og sier at jeg er rørlegger, så får jeg spørsmål om jeg bare driver med avløp og do og kjøkken, sier Elise, og legger til:
– Men det som er viktig å få frem er at rørleggeryrket er så vanvittig mye større. Vi legger for eksempel medisinske gassrør og bygger de anleggene til sykehus, snøsmelteanlegg på rullebaner, varme/kjøleanlegg og brannslokking. Det er så mye mer enn det man ser i huset, som bare er vann og avløp.
Vanvittig mange muligheter
– Og nå må du selge inn rørleggeryrket til alle jenter som sitter og ser på. Hvorfor bør jenter velge å bli rørleggere?
– Faget er allsidig, du får brukt både kroppen og hodet, og man kan gå videre hvis man ønsker det. Man kan bli ingeniør, prosjektere anlegg, finne nye løsninger så vi lager energibesparende anlegg. Du kan drive med salg, produktutvikling. Det er vanvittig mye større enn det man tror når man hører ordet rørlegger, sier Elise.
Viktig å synliggjøre kvinnelige rollemodeller
Fagsjef Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge etablerte Ingeborg-nettverket i 2015, og kjenner seg godt igjen i det Elise sier. Hun bekrefter at det er viktig å vise frem bredden og alle mulighetene en utdanning som rørlegger gir deg.
– Bedriftsledere som lykkes i å oppnå en bedre kjønnsbalanse trenger også rollemodeller derfor er partnerordningen til Ingeborg viktig. Min jobb som fagsjef i RørNorge har naturlig nok medført et sterkt engasjement i bransjeforeningen også – kvinner kommer mer og mer på banen i måten vi i RørNorge jobber på også, sier hun.
Ingeborg-nettverket er opptatt av å bidra til at bransjen blir bedre på synliggjøring av gode kvinnelige rollemodeller når rørleggerfaget presenteres, enten det er i en stillingsannonse, en artikkel eller når ungdommen skal rekrutteres.