– I kjølvannet av denne uforutsette krisen kjenner man på takknemlighet til alle nivå av samfunnet. Rørentreprenørene Norge (RørNorge) var tidlig ute med å sortere kaoset, ringe bedriftene og gi oss riktig og nyttig, faktabasert informasjon. Jeg kjente raskt på at jeg var glad for at vi tok avgjørelsen om å melde oss inn, sier Amundsen Volle, og legger til: – Mange arbeidsgivere har nok behov for å ventilere og sparre, og det er ikke alle ledere som har mulighet til dette i det daglige. Så dialogen RørNorge åpner for er viktig.
Den Oslo-baserte bedriften har lange ordrereserver, leste terrenget godt på forhånd og gjorde unna krisemøte noen dager før landet gikk i lock-down.
– Dermed følte vi oss egentlig forberedt. Scenariet var forespeilet, Men vi har folk i karantene og en ansatt som sitter fast i Iran, så problemene viser seg også her. I tillegg er telefonen helt stille, så det kan jo hende vi får smellen om noen uker. Forhåpentlig har vi rukket å forberede oss godt til da, sier Amundsen Volle.
– Å være en del av VVS Norge har også vært en stor styrke i denne perioden. I likhet med hos RørNorge, har vi der fått enorm støtte og gode tiltak. Dette gir oss en viktig trygghet i den kommende perioden.
Unikt fellesskap
– Det er jo ofte slik at man finner sammen i kriser, men samholdet i rørbransjen er i utgangspunktet unikt. Jeg har jobbet i bransjen i hele mitt voksne liv, og det har alltid vært en gjennomgående holdning om at vi er kolleger – ikke konkurrenter. Det ligger en del uskrevne regler i bransjen. Vi uttaler oss aldri om andres arbeid og har gode interne spilleregler. Her trenger man ikke å være fiendtlige for å drive godt, sier Amundsen Volle.
Hun gleder seg over solidariteten som nå gis til uttrykk i samfunnet generelt. At holdningen om at man vil hverandre vel forsterkes.
– Nå benytter vi fellesskapet i bransjen, dette unike samholdet på tvers av konkurranse, der det er mange daglige ledere som vil hjelpe hverandre. Det løser ikke alle problemer, men det løser noen og gjør hverdagen enklere. Med hodet klart er det lettere å gjøre gode vurderinger.
Alle hjelper til
– Politikere, ansatte, NHO og LO prøver å finne gode løsninger, og alle byr på så mye. Det aller beste mot bekymring og frykt er tillit. Vi kjenner veldig på dette på arbeidsplassen, og hvordan dette er god medisin mot bekymring, sier Amundsen Volle.
Permittering er et sensitivt tema for alle, og Amundsen Volle mener man bør unngå det i det lengste.
– Hvis ikke vi trenger å permittere, skal vi heller ikke gjøre det for å gjøre profitt på det. Jeg tenker ikke lønnsomhet med tanke på krisepakkene. Vi kommer jo alle til å blø og svi, men vi unngår i det lengste å belaste samfunnet for det. Samtidig må man vurdere hvilket minstemål man kan leve med, både som bedrift og ansatt. Vi må ta regningen i fellesskap, og det er belastende for alle. Ansatte må også være med og hjelpe til i denne situasjonen. Permitteringer kan dessverre være nødvendige i denne krisen.
Sikret jobb etter krisen
– Denne perioden kommer til å bli tøff. Samtidig er det fantastisk for rekruttering til bransjen vår. Det er ingen rørleggere som vil stå uten jobb når denne krisen er over. Oppi alt dette, er kanskje rørlegger det aller sikreste du kan være. Vi sikrer vann og hygiene, og det er store sjanser til å komme bra ut av denne krisen, kanskje større enn i andre bransjer, sier Amundsen Volle.
Med det i tankene er hun optimistisk til fremtiden.
– Jeg forstår og ser selvsagt alle utfordringene, usikkerheten og problemene, og kimser ikke av bekymringene. Samtidig er det viktig å finne lysglimt, og det er masse lyspunkter og hyggelige ting i denne tiden som jeg finner stor energi i, konkluderer bedriftslederen.