Utfordres ut av komfortsonen

Hele gjengen i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS, med følge. (Foto: Privat)

Hele gjengen i Søstrene Amundsen Rørleggerbedrift AS, med følge. (Foto: Privat).

Oslo-bedriften Søstrene Amundsen nomineres varmt til Årets Lærebedrift av sin lærling.

«Jeg vil veldig gjerne nominere Søstrene Amundsen rørleggerbedrift til årets lærebedrift! Jeg er selv rørleggerlærling hos dem, og jeg har aldri vært borti en bedre bedrift med tanke på arbeidsmiljø, ledelse og at de ser lærlingene», skriver lærling Jeanette Gulliksrud i sin nominasjon.

Hun påpeker at å føle seg sett og få forståelse er veldig viktig i en læreprosess. Noe kollegene i Søstrene Amundsen er veldig flinke til.

«Vi blir utfordret til å tre ut av komfortsonen, slik at vi lærer, men det er alltid lov å si om det blir for vanskelig eller ukomfortabelt. Vi følger dyktige rørleggere for å lære mest mulig, og når vi begynner å bli mer selvstendig får vi jobbe mer og mer alene, som gjør at man føler mer på mestringsfølelsen, som igjen gjør at man lærer mer og elsker jobben. 

Det er også rom for det emosjonelle, kan alltid snakke med søstrene uansett hva det skulle være. Veldig viktig for dem at vi skal føle oss trygge på dem, og at vi kan fortelle dem det vi ønsker.
Så takknemlig for at jeg fikk lærlingeplass hos dem!!!
»

Ansvar motiverer

– Først og fremst må jeg si at vi er beæret og takknemlig for nominasjonen, sier faglig leder Mari-Ann Amundsen i Søstrene Amundsen, og fortsetter: – Å føle at man blir sett er utrolig viktig. Forslag lærlingene kommer med blir alltid vurdert seriøst og også fulgt hvis de har en bra løsning. De blir ikke bare avfeid fordi de er lærlinger, de er en del av maskineriet og hver brikke er like viktig, 

Oslo-bedriften har 19 ansatte, hvorav tre lærlinger. Amundsen mener noe av det viktigste man kan gjøre for dem er å motivere.

– Vi gir dem ansvar. Vi ser at motivasjonen og læringskurven stiger så fort man kjenner på selvstendighet. Derfor får vi dem til å prøve seg selvstendig så tidlig som mulig er viktig, for det fører med seg så mye positive ting når man mestrer, sier faglederen.

Å holde god dialog med rørleggerne som er ute med lærlingene er også en nøkkel til å lykkes, mener Amundsen.

– Det er rørleggeren der ute som er den aller viktigste brikken for opplæringen. De er lærere der og da, et ansvar de tar på høyeste alvor. Det ligger jo også mestring for dem i å vise hva de kan. En vinn-vinn-situasjon!

Årets Lærebedrift under vår digitale Generalforsamling i dag klokka 12.00. Se den her: LIVE SENDING

Må bestå med gode håndverkere

– Jeg er brennende opptatt av at yrket vårt skal bestå med gode håndverkere. Hvis vi ønsker å få den anerkjennelsen for faget som det fortjener, er vi som er opptatt av faget nødt til å lære det videre. Hvis man ikke tar inn lærlinger, vil det få så store negative ringvirkninger. Yrket vårt kan dø ut sakte, men sikkert samtidig som man ikke får videreført kompetansen som er der, sier Amundsen.

Framsnakking av faget tror faglederen er ett av de viktigste verktøyene vi har for å få flere til å ville bli rørleggere. Kanskje spesielt til foreldre, som har stor påvirkning på sine barn.

– Yrkesfag er det sikreste valget du kan ta. Det er ikke alltid det er åpenbart hva ungene passer til å jobbe med, men la dem prøve ut og finne ut hva som passer for dem! Å prøve yrkene er bra, og derfor er utplassering er viktig!

Kåres under Generalforsamlingen

Rørentreprenørene Norge ønsker å synliggjøre lærebedriftenes samfunnsverdi og samtidig løfte frem og gi honnør til de usynlige læremestrene. Derfor ber vi nå om tips til dyktige lærebedrifter som fortjener tittelen Årets Lærebedrift.

En jury bestående av to styremedlemmer og to ansatte i administrasjonen vil kåre Rørbransjens beste lærebedrift 2019 og nominere denne videre inn til NHOs kompetansearbeid i samarbeid med bedriftens lokalavdeling.

Årets lærebedrift blir kåret under RørNorges Generalforsamling 20. mai. 20

Fristen for å sende inn forslag gikk ut 11.mai.