– Det føles veldig bra. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle vinne da jeg kom hit, sier en overrasket og glad trønder, og legger til: – Det har vært ganske stressende, og jeg føler at oppgaven ble helt ok.
Han har jobbet rundt ti timer hver dag med å ferdigstille alle komponentene, i likhet med de Markus Grefslie (Viken), Sondre Helland (Vestland), Nicolai Kolstø (Oslo og omegn) og Håkon Meyer Aressønn Lundeng (Nordland). De har alle kvalifisert seg til NM i lokale mesterskap eller blitt spesielt utvalgt blant flere dyktige lærlinger hos sine opplæringskontorer.
I mesterskapet har de alle valgt sine egne materialer selv og gjort egne forberedelser. Prosessene har blitt dokumentert nøye og også vurdert av kandidatene selv. Komponentene besto av blant annet et kombinert sanitæranlegg, dusjkabinett og utslagsvask, og eget varmeanlegg med varmepumpe.
– Nå skal det feires – og jeg blir jo veldig motivert til å jobbe videre av dette, sier Daniel, som fortsetter i K. Lund – men nå som ferdigutdannet rørlegger.
Scoret meget høyt
– Daniel har gjort en formidabel jobb! Han har scoret meget høyt på alle målepunkter og på nøyaktighet under utførelse av arbeidet, sier hoveddommer for NM, Helge Andersen.
Det er hans 20. år som dommer i NM, og han er imponert av Daniel, men også av de andre kandidatene.
– Det var veldig jevnt, i år har det vært spesielt sterke kandidater. De er jo Norges beste. Alle er håndplukket fra de forskjellige regionene, som igjen gjør at nivået blir veldig høyt.
Daniel får i tillegg til den høythengende tittelen som norgesmester i rørleggerfaget en gavepakke i utstyr, mesterutdanning og tur til Skandinavias ledende produsent av sanitærprodukter, Purus’ fabrikk i Sverige.
Trenger de riktige folkene
– Vi gratulerer Daniel med en velfortjent seier! Dette er kjempegøy, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge (RørNorge). Han er prosjektleder for NM i rørleggerfaget.
RørNorge har arrangert rørlegger-NM årlig siden midten av 90-tallet, og rørfaget er det eneste der svenneprøven er NM-oppgave. I tillegg til en egen NM-jury, er også prøvenemnda på stedet og gjør kontinuerlig bedømming.
– Vi gjør dette for å synliggjøre faget. Vi trenger de riktige folkene til faget vårt, og ved å være synlig på en så stor messe som Bygg Reis Deg er, så har vi et kjempefint utstillingsvindu. Her får publikum se kompleksiteten i faget vårt, og vi tror at dette har en stor rekrutteringseffekt, i tillegg til at det bygger oppunder yrkesstoltheten i faget, sier Are.