– Vi fikk smitteutbrudd på to relativt store byggeplasser. Politikerne var klare til å stenge byggebransjen helt ned i Bergen. Heldigvis fikk arbeidsgiverorganisasjonene kastet seg rundt og møtte politikere og byråkrater. Der viste vi til at BNL allerede har satt smitteverntiltak som alle organiserte bedrifter benytter seg av. Det var tungen på vekten som fikk forskriften på plass, i stedet for at hele bransjen ble stengt ned, sier avdelingsleder Morten Husa i Rørentreprenørene Norge – Vest.
Tilpasset oss
– Vi er takknemlige for at det ble en forskrift i stedet for nedstengning, og vi tilpasset oss veldig greit. Totalt sett hadde vi full virksomhet gjennom perioden, sier daglig leder i Chr. Vestrheim AS, Thomas Jørs.
Chr. Vestrheim AS er en av bedriftene som falt innunder smittevernforskriften i Bergen i november 2020.
Politikerne la BNLs smittevernsregler, som RørNorge er en del av, til grunn. Men de strammet litt ekstra.
Vanskelige jobbskifter
– Rørleggerne kunne ikke bevege seg mellom jobber, så vi ble nødt til å utsette en del oppdrag. Heldigvis varte det ikke så lenge før den innstrammingen forsvant. Men om den hadde vart, måtte vi ha tenkt annerledes. Langtidseffekten ville ført til at vi måtte planlegge sammenhengende oppdrag, sier Jørs.
Først ut med å lovfeste bruk av BNLs smitteveileder var Bergen kommune. I en kritisk periode var dette nøkkelen som lot rørleggerarbeidet på byggeplasser fortsette.
Nulltoleranse for smitte
Bergens håndtering av smittebrudd kan fort bli mal andre steder. I Oslo har byrådet valgt noe mindre detaljerte regler, men budskapet her er fortsatt at smittevernet skal være meget godt. Det er null-toleranse for smitte på byggeplasser.
– Starten av året var utfordrende for byggenæringen med en del smitte på byggeplasser. Nå gjelder det ikke å slappe av på smittevernet i det som forhåpentligvis er sluttfasen av pandemien. Unngår vi smitte, så har byggenæringen kommet godt fra vår tids verste pandemi, sier Marianne W. Røiseland, administrerende direktør i RørNorge.