Gran VVS nominert til Årets Lærebedrift

Lærling Henrik Kjærvik i aksjon. Foto: Privat

Lærling Henrik Kjærvik i aksjon. Foto: Privat.

Vestfold og Telemarks største rørleggerbedrift er ikke ukjent med å være i søkelyset, og får stadig henvendelser fra mange som vil bli rørlegger.

Årets Lærebedrift 2023: Nilsson Haras AS

Hvert år kårer RørNorge en av landets flotte lærebedrifter til Årets Lærebedrift.

Med høy score på alle kriteriene, og et ekstraordinert godt mangfold, var det Nilsson Haras som stakk av med tittelen Årets Lærebedrift 2023.

"Gran VVS har en klar strategi når det gjelder inntak av lærlinger. De eldste og "sterkeste" får gradvis mer ansvar, og bedriften har på de tre siste gitt dem lederansvar på bygg. De følges opp etter en lagt plan, og samtlige lærlinger har en intern oppfølgingsplan. 90% av lærlingene har de siste fem årene bestått med karakter meget godt! Lærlingene er høyt aktet hos Gran VVS, og alle rørleggerne har ansvar for å inkludere den enkelte lærling. Lærlingene skryter selv av miljøet," skriver opplæringsleder Elin Moer Brænne ved Rørentreprenørenes opplæringskontor – Vestfold i sin nominasjon.

Gran VVS er Vestfold og Telemarks største bedrift med 59 ansatte, hvorav 12 er lærlinger. Fem av disse er jenter, og åtte er voksenlærlinger.

"De scorer generelt høyt på mangfold, med 20 prosent kvinner blant de ansatte, der tre av disse er i ledergruppen. Daglig leder Bergljot Woll har vært styreleder i opplæringskontoret i mange år, og bedriften er stadig synlig i media og sentral i Comfort-kjeden," skriver Moer Brænne.

Ingen dumme spørsmål

– Min totale opplevelse som lærling i Gran VVS er veldig, veldig bra. Jeg ble tatt veldig godt imot her, og på prosjektet jeg er på nå har jeg en prosjektleder som virkelig kan faget sitt, og det gir meg som lærling stor trygghet. Samtidig har jeg kollegaer som bidrar til en veldig god hverdag, sier lærling Henrik Kjærvik (24), og legger til:

– Innstillingen i miljøet her er at ingen spørsmål er for dumme. Uansett hva man lurer på, er det ingen rare blikk, og man kan spørre om alt.

Han har vært lærling i bedriften siden januar, og var tidligere hundefører i forsvaret. Hans lærlingekollega Helene Brekke (22) deler oppfatningen om god mottakelse i bedriften, der hun har gått i lære i to år.

Far-datter-bånd

– Man får lov til å prøve mye forskjellig her, og man blir inkludert. Jeg blir fulgt opp hvert halvår av både Bergljot og Elin, der vi snakker om alt. I det daglige følger jeg en rørlegger som jeg har fulgt siden jeg startet opp, sier Helene, og legger til: – Han er vant med å få mange spørsmål fra meg.

Hun og mentoren beskrives som "far og datter" av kollegaene. Et spesielt bånd har oppstått mellom den unge lærlingen og den erfarne rørleggeren – slik blir det god faglig utvikling av, mener daglig leder Bergljot Woll.

– Helene har hatt en helt fantastisk utvikling, sier hun.

– Her vil jeg bli så lenge jeg får lov til det. Det kan jo hende jeg vil ta noe videreutdanning etter hvert, men det blir en god stund til, sier Helene.

Nøye på at alle skal gjennom alle moduler

– Det er godt miljø I bedriften vår. Vi har kjempeflinke lærlinger – det er liksom ikke noe tull i det hele tatt. Vi har et løp hvor vi passer nøye på at alle er innom alle moduler. Vi er veldig nøye på det, og bruker Ifag. Der står det hvor mye de skal ha av sprinkler, varme og alt annet. Når det nærmer seg et halvår før de skal opp til prøve får de ett eget prosjekt. Han som skal opp til svenneprøve nå – en voksenlærling på snart 41 år – har fått ansvar som bas for et JM-prosjekt (rekkehus og eneboliger), sier Bergljot, og legger til:

– Det er enormt viktig å ta inn lærlinger. Det er slik vi rekrutterer, for det er ikke ledige rørleggere på markedet. Lærlingene våre blir som regel hos oss etter endt læretid, og vi er helt avhengige av dem.

Mange vil bli rørleggere

–  Vi er også opptatt av å utvikle lærlingene og rørleggerne våre og motivere dem til videre utdanning. Nå har vi to stykker som akkurat er ferdige med mesterbrev. Så har vi to baser som skal gå ingeniørstudiet i fire år i Oslo. Disse håper vi kommer inn i bedriften som prosjektledere etterpå. Utdanning er viktig!

Gran VVS får mange henvendelser fra både unge og litt eldre om lærlingeplass.

– Det er mange som vil bli rørleggere for tiden. Det er tre stykker som begynner til høsten. En kvinnelig voksenlærling og to gutter fra vgs. Det er stor rekruttering, og det har jo vært mye fokus på lærlinger hos oss – også i media. Det kan hende det er noe av grunnen til at vi får så mange henvendelser, sier Bergljot.

Kåres under Generalforsamlingen

Rørentreprenørene Norge ønsker å synliggjøre lærebedriftenes samfunnsverdi og samtidig løfte frem og gi honnør til de usynlige læremestrene. Derfor ber vi nå om tips til dyktige lærebedrifter som fortjener tittelen Årets Lærebedrift.

Juryen består av konserndirektør Jorunn Løyning i Allier og daglig leder Knut Jensen i fjorårets vinnerbedrift Eriksen & Jensen AS, samt to ansatte i administrasjonen.

Hvis du ønsker å foreslå en fenomenal lærebedrift, kan du sende inn forslag og begrunnelse til firmapost@rornorge.no.

Kåringen skjer på RørNorges Generalforsamling i Trondheim i August.