I SIVIL: (f.v.) Daniel, Sigve, Einar, Alexander, Joakim, Andrea, Ruben, Morten, Christer og Knut Erik på golfkurs med gode kollegaer. Teambuildingen i Eiwa skjer både på og utenfor arbeidsplassen.
EIWA AS er nominert som Årets Lærebedrift for andre år på rad.
"Jeg ønsker å nominere Eiwa AS til «årets lærebedrift 2022». Eiwa er en voksende bedrift som består av 12 ansatte, hvor 3 av dem er lærlinger. Her er det både mannlige og kvinnelige ansatte, hvor alle står likt, om man er hun, han eller hen. Bedriften står på, både for ansatte, og ikke minst kunder. De viser seg frem ved å lage forskjellig videosnutter som både hjelper kunder med små basic oppgaver, og for eksempel hvor en får ett innblikk i en lærlings arbeidsdag «lærlingens time». Eiwa styres av 2 supre menn (Daniel Eik og Knut Erik Waage) som verdsetter alle sine ansatte, og viser dette blant annet ved å arrangere Malaga-tur, golfkurs, matlaging kurs osv. Når det kommer til for eksempel; personer som ønsker å teste ut yrket, utplasseringselever, lærlinger, voksenlærlinger osv. er Eiwa en god og trygg bedrift å være i. Her blir man møtt med ett smil, får god opplæring, og en får raskt muligheten til å prøve ut div. oppgaver selv. Rett og slett en plass hvor alle er velkomne", skriver lærling Andrea Bentsen i Eiwa i sin nominasjon av bedriften.
I dag har EIWA 12 ansatte, hvorav 7 er rørleggere og 3 er lærlinger. De venter to nye lærlinger til høsten – en voksenlærling som fra før er elektriker, og en lærling rett fra videregående skole.
Hjerte for bransjen og et samfunnsansvar
– Nå kjente jeg at jeg fikk en klump i halsen. Det var kjekt å høre. Vi prøver så godt vi kan å være en inkluderende bedrift. Vi skulle gjerne hatt flere lærlinger, men vi nå jo ha nok folk til å lære dem opp også, sier daglig leder Daniel Eik i Eiwa.
Bedriften ble etablert for to år siden, og har allerede stort fokus på samfunnsansvar. I tillegg til å raskt ta til seg lærlinger, som gir det beste skussmål, har de tatt til seg en flyktning som får arbeidstrening.
– Han kom til Norge for 2 år siden og er med for å lære seg språk og hvordan arbeidslivet er. Om han blir rørlegger vet vi ikke ennå, vi får se. Vi ønsker jo at han skal bli værende i bransjen og at flest mulig skal komme inn i vår bransje, sier Eik.
I tillegg har Eiwa hatt med en helsefagarbeider på jobbskygging, som går i tanker om å bytte yrkesretning. Hun søker læreplass hos andre rørleggerbedrifter nå, da Eiwa ikke har kapasitet til å ta inn flere lærlinger per dags dato, da de allerede får inn 2 nye nå i sommer.
– Jeg sitter i rekrutteringskomiteen i Rørentreprenørenes Opplæringskontor - Rogaland, fordi jeg ønsker at vi skal få flere folk over i bransjen. Ikke på grunn av kvantum men for at folk skal få øynene opp for at rørleggeryrket er et yrke for de aller fleste.
Faglig bredde og selvstendighet
– Når en lærling starter hos oss setter vi et konkret mål. Vi sier for eksempel at "om tre måneder nå, skal dere ut til privatkunder og utføre berederskifte og vanninntak alene." Med slike mål tidlig, møter man barrierer, som å møte kunder og forberede og planlegge, og de blir raskt selvstendig. Det er når denne selvstendigheten er oppnådd at den skikkelige opplæringen begynner. Da er du tilbake med rørlegger og er mer produktiv. Vi ønsker å få dem selvstendig så fort som mulig. Det mener jeg er den beste metoden for å lære faget, sier Eik.
Ifag, læremål med læreplanen i bunnen og godt samarbeid med opplæringskontoret er nøkler som gjør at fagligheten bevares gjennom læreløpet, og Eiwa har avtaler med leverandører om fagdager for lærlinger og ansatte.
– Vi har mange og varierende oppdrag og oppgaver. Begynner å få en fot innenfor dette med energivennlige løsninger, så folk vet at vi kan det lokalt. Det er gull – og gir en enda bredere erfaringshorisont for våre lærlinger.