Gi lærlingen en god latter
Administrerende direktør i RørNorge, Marianne Wætnes Røiseland. Foto: Ilja Hendel.
Vi trenger flere rørleggere, så vær grei med de vi har. Lærlingene må trives og ha det fint på jobben for at de skal bli.
Administrerende direktør i RørNorge, Marianne Wætnes Røiseland. Foto: Ilja Hendel.
Vi trenger flere rørleggere, så vær grei med de vi har. Lærlingene må trives og ha det fint på jobben for at de skal bli.
Alle lederne av våre 13 opplæringskontor er spesielt bekymret for covid-19-generasjonen, men ser generelt at unge i dag har andre forventninger enn ungdom hadde for noen år siden.
– Kjeft er et oppskrytt pedagogisk virkemiddel, sier en av lederne som i snart 20 år har fulgt ungdommer gjennom læreperioden. Han legger til;
– De opplæringsansvarlige i bedriftene må for all del ikke gi dagens unge opplæring på den samme røffe måte som de gjorde for 10-20 år siden. Da mister vi ungdommen.
De neste par årskullene med lærlinger har en ekstra utfordring, undervisningen har vært svakere enn vanlig under covid-19, og den sosiale kontakten har vært begrenset.
– Det siste året har jeg fulgt 19 av lærlingene til psykolog. Det første året i jobben her var det bare én.
Lederen av opplæringskontorene mener det ikke bare skyldes pandemien, men at den har forsterket noen trender og lagt til noen nye problemer.
Covid-ungdommene har mistet en del av det faglige, men også fått en svakere opplæring i det å være i et arbeidsliv. En litt ustrukturert 16-åring, ble ikke nødvendigvis mer strukturert av hjemmeskole, halve dager på skolen og smått med forventninger. Opplæringskontorene og bedriftene har fått ekstra oppgaver med å tette faglige hull og ikke minst med å lære de ferske lærlingene hva som kreves i et arbeidsliv.
Datteren min på 25 år kom med, det jeg først tenkte var en pussig setning; jeg er glad jeg ikke er ung lengre. Hun er altså 25 år og i mitt hode er hun ung. Men hun har likevel rett. Det skjer mye på 8-10 år, og det uavhengig av covid-19. Når jeg spør hvordan livet er annerledes for unge nå, er svaret hennes at det er mer press og forventninger i dag. Hun gir sosiale medier mye av skylden. Men uansett årsak og skyld; dagens 40-åring er annerledes enn 40-åringen for 20 år siden, og 15 åringen i dag er annerledes enn 15 åringen for 10 og 20 år siden.
I riktig gamle dager hadde vi færre valg, de fleste gikk inn i rollen far eller mor hadde, og som bestefar og bestemor hadde hatt før de igjen. Yrkesvalgene var forutbestemt. Det er de ikke lengre. Vi velger våre veier. Og unge velger på en annen måte i dag, enn for noen år siden. Tidligere var lønn kanskje viktigst. Lønn er fortsatt viktig. Men for mange er det viktigere med et godt arbeidsmiljø og muligheten til å ha et liv utenfor jobben.
Felles for våre unge rørambassadører er at de trigges av meningsfulle oppgaver, opplevelsen av å mestre og muligheten til en god latter på arbeidsplassen. Ferdig utlært, vil de ha en arbeidstid som gjør livet utenfor jobb fint. Rørleggeren må kunne hente i barnehagen.
Å beholde ansatte er like viktig som å rekruttere nye. Det viktigste er å ha et godt arbeidsmiljø. En god latter bidrar til det.