Rekordmange rørleggerlærlinger i 2021
Illustrasjonsfoto: Stian Herlofsen.
Norske rørleggerbedrifter økte lærlingeinntaket med nesten syv prosent. I 2021 hadde bedriftene 2026 løpende lærekontrakter.
Illustrasjonsfoto: Stian Herlofsen.
Norske rørleggerbedrifter økte lærlingeinntaket med nesten syv prosent. I 2021 hadde bedriftene 2026 løpende lærekontrakter.
– Det tyder på at rørbransjen har tatt RørNorges bønn om å åpne dørene for flere lærlinger alvorlig og er et meget godt signal på at vi er i stand til å øke antall faglærte rørleggere i årene som kommer, sier fagsjef Eli Heyerdahl Eide i RørNorge.
SSB sine anslag i 2018 var at Norge vil mangle inntil 90.000 fagarbeidere i 2035. Rørbransjens andel av disse var i 2018 4500, men er i dag redusert til 3000. Antall fagarbeidere. Vi nærmer oss sakte, og forhåpentligvis sikkert.
– Arbeidet med å beholde folk i faget og bransjen må ses i sammenheng med rekrutteringsarbeidet. Suksessfaktorer her er rørleggerbedrifter med høyere lærlingeandel og bedriftskultur. Det er viktig at bransjen tilpasser seg og sikrer at en stadig mer mangfoldig rørbransje klarer å ivareta arbeidstakernes behov for fleksibilitet. Ansattes behov i 1990 var annerledes enn ansattes behov i dag, og det er kanskje mer krevende å være bedriftsleder i dag fordi ansatte stiller helt andre krav og har andre forventninger til sin arbeidssituasjon. Enten du er ute og skrur rør eller sitter på kontor, sier Eide.
– Fra 2020 til 2021 har antallet jenter med lærekontrakt i en rørleggerbedrift økt med 29 prosent, fra 92 til 119 jenter, sier Eide, som etablerte Ingeborg-Nettverket for kvinner i rørbransjen i 2016.
Da var andelen jenter og kvinner blant rørleggerlærlinger var på 4,1 prosent.
– Nå er den på 6 prosent. Det er ingen tvil om at dette er en positiv trend, og vi opplever en jevn forbedring i kjønnsbalansen blant lærlingene. Dette lover godt for kvinneandelen blant fagarbeidere fremover.
Rørbransjen har siden 2016 hatt en økning på 70 prosent flere nye kvinnelige lærlinger.
Antallet beståtte svenneprøver i rørfaget økte med 18,9 prosent fra 2020 til 2021 på landsbasis.
– Prøvestasjonene, som i all hovedsak er drevet av RørNorges opplæringskontorer, har vist stor fleksibilitet og jobbet hardt for å presse inn over 100 flere beståtte svenneprøver enn året før, sier Eide.
Antallet prøver i 2018, 2019 og 2020 var innenfor en variasjon på 33 prøver.
– Suksessen bransjen opplever nå opplever i form av veldig gode søkertall i 2021, stor økning i antall lærlinger og beståtte svenneprøver, er det mange faktorer som har påvirket. Bruk av rollemodeller, både i bedrifter og i annet rekrutteringsarbeid treffer mange. Det ser vi tydelig i resultatene fra vår kontinuerlige rekrutteringskampanje Bli Rørlegger og våre RørAmbassadører, sier Eide.