Frisk kompetanse i 30 år

Publisert

Oddgeir Tobiassen, kompetansedirektør i RørNorge.

– Coviden jeg fikk i 2022 ergrer meg. Uten den hadde jeg ikke hatt en eneste sykemelding i hele min yrkeskarriere, sier Oddgeir Tobiassen. Kvalitet, utvikling og kompetanse til rørfagets beste har vært arbeidsoppgavene i 30 år.

25. mai 2025, klokken 12.00 er han pensjonist. I alle fall på papiret; men ikke et sekund tidligere.

– Jeg slutter ikke før jeg slutter, bare så dere vet det, poengterer han.  

Oddgeir Tobiassen er i full gang med utviklingsprosjekter han neppe får glede av å se ferdig. Innerst inne vet han det nok, men det betyr ingenting. Han er på jobb nå, og det er nå oppgaven må utføres og oppgaven gir glede.  

I forbindelse med Oddgeir sin avtredelse, åpnes det en stilling som fagsjef i RørNorge. Vil du bli med og utvikle fremtidens rørbransje i Norge? Les mer og søk på stillingen her

Arbeidsmoral og arbeidsglede 

Oddgeir Tobiassen er slett ikke sliten og langt fra lei, selv om han har satt en sluttdato. 

– Rolling Stones elsker jo å kjøre konserter, selv om de har gjort det før, humrer Tobiassen med henvisning til rockebandet som siden 1962 har gjennomført mer enn 2000 konserter. 

Og kanskje er det nettopp fra favorittbandet Oddgeir har funnet arbeidsglede og arbeidsmoral. Det er ikke alltid du får det slik du ønsker, men du kan kanskje oppnå det du trenger. 

You can't always get what you want,
But if you try sometimes, well, you might find,
You get what you need.

Rolling Stones 

Rørleggeren fra Gryllefjord i Troms startet yrkeskarrieren på rørleggerlinjen ved Bardufoss yrkesskole i 1976. Stolt oppnådde han sitt svennebrev i 1983 og det kompetansebeviset henger på kontorveggen. 

– Jeg er stolt av å ha svennebrevet. Det er beviset på at du er rørlegger og har oppnådd kravet som stilles til håndverket. 

Etter ingeniørhøyskole i Tromsø og Trondheim jobbet han til 1992 i Troms Rør AS, tidligere Oras-bedrift, nå en del av Bravida.  

Oddgeir Tobiassen
Her underviser Oddgeir studentene på Fagskolen på Kuben Yrkesarena i Oslo. 

Et vendepunkt 

1992 var året da NRK-monopolet falt, og Sovjet-unionen nylig hadde gått i oppløsning.  Stemningen hos unge voksne fra den tiden kan anes i Bruce Springsteen, Lucky Town fra 1992.  

Well, house got too crowded, clothes got too tight,
And I know just where I'm going tonight,
Out where the sky's been cleared by a good hard rain,
There's somebody callin' my secret name.

Bruce Springsteen

– Det var mye snakk om utvikling og jeg fikk være med på et prosjekt i regi av AOF (Arbeidernes Opplysningsfond). Vi skulle utvikle bedriftenes eget utviklingsprogram. Bedriftene vet selv hvor skoen trykker og er de beste til å utvikle seg, men noen ganger kan de trenge noen enkle verktøy, sier Oddgeir. 

De verktøyene ville Oddgeir dele og opprettet et foretak for å hjelpe bedrifter. Det førte ham til Oslo og ganske raskt til konsulentoppdrag for NRL, dagens RørNorge. 

Kompetanse er grunnlaget for lønnsomhet 

– Hvis bedriftenes egen kompetanse er lav, ja da er det en rekke eksempler på at de vil slite. Kompetanse er grunnleggende for lønnsomhet i bedriften. Men kompetanse handler ikke bare om det faglige, påpeker Oddgeir og understreker; 

– Like viktig som å utvikle det faglige, er det viktig å utvikle de personlige, sosiale og strategiske ferdighetene i alle bedrifter og organisasjoner. 

Dette ble essensen i resten av Oddgeirs arbeidskarriere; å være i utvikling. 

Selv trekker han frem jobben for å få mesterutdanning inn som del av fagskolene, etableringen av nye fagskoler, utviklingen av Fagrådet for våtrom, utvikling og å løfte kompetansekrav til faget som høydepunkter i karrieren. 

– Vi fikk løftet de tekniske fagskolene et hakk, det er jeg stolt over å ha vært med på.  


Oddgeir Tobiassen

Oddgeir var med i arbeidsgruppen for jobbet med utarbeidelse av den nye bransjenormen for føringsveier i sjakter for vanninstallasjoner. Her sammen med Vidar Fiskum (Norsk Eiendom).


Tidlig ute 
 

Oddgeir hadde hovedansvaret for å integrere og tilpasse kalkulasjonssystemet RS’kalk til Cordel for RørNorge. Da “ny” Plan- og Bygningslov i 1997 krevde at alle bedrifter måtte ha et KS-system, hadde RørNorge allerede systemet klart. Det ga en voldsom medlemsvekst. 

KS-systemet er fortsatt viktig og det faglige må bransjen ta ansvaret for, mens verktøyene og systemene er blitt annerledes og digitale. 

– Vi var tidlig ute, men med digitaliseringen måtte vi tenke annerledes. Vi skal ha fagansvaret, men vi kan ikke være systemleverandører. 

I sommer måtte Oddgeirs gamle arbeidsgiver, AOF, trekke inn årene. Et nytt IT-system ble for dyrt og knakk hele bedriften. 

– RørNorges hovedoppgave er å passe på rørfaget og sørge for å utvikle det, ikke å utvikle systemer. 


Oddgeir Tobiassen
Sprinklerkonferansen 2024: Oddgeir holdt et innlegg om RørNorge, og det nyutviklede fagkurs sprinkler for utførende rørlegger.

1500 kurs 

Mens favorittbandet kan skilte med 2000 konserter, så er Tobiassen blitt fagskolenes og rørutdanningens rockestjerne som kan skilte med sånn ca. 1500 kurs. Og det tar neppe slutt, selv om han går inn i pensjonistenes rekker. 

– Det er en glede å jobbe i bransjen, men alt til sin tid. Arbeid har vært en stor og viktig bit av livet mitt. Det har vært veldig meningsfylt, men det er riktig å slippe andre til nå, sier 66-åringen. 

25. mai 2025 er han drøye 67 og arbeidskarrieren i RørNorge er over.

– Den som kommer etter meg, er heldig. Du kommer til en flott bransje, med alle muligheter til å ha det gøy. 

En med Oddgeirs meritter har lov til å komme med tre gode råd til den som kommer etter. 

– Sørg for å ha et godt forhold til Fellesforbundet, dropp all kranglingen i næringen og respekter rørfaget! 

 

Vi søker ny fagsjef

Vil du bli med og utvikle fremtidens rørbransje i Norge? Nå har du muligheten!