Overrasket og rørt: Kaja vant Rørlegger-NM 2024

Publisert

Kaja Huka Johannessen ble rørt til tårer da navnet hennes ble annonsert som vinner av Rørlegger-NM 2024. Foto: Stian Norum Herlofsen

20 år gamle Kaja Huka Johannessen fra Haaland Mo AS, Nordland, ble kåret til ny norgesmester i rørleggerfaget, under Rørlegger-NM som ble arrangert på VVS-dagene 16.-18. oktober. – Det er akkurat som at jeg fikk en blackout da de sa navnet mitt, det var bare så sykt, forteller Kaja.

– Jeg trodde ikke de skulle si navnet mitt, så jeg ble skikkelig overrasket da jeg hørte det, og da klarte jeg ikke å holde inne tårene - hele situasjonen var bare så fin, forteller Kaja etter hun har fått summet seg noen dager. 

Men veien til NM-tittelen var ikke uten utfordringer. 

Under VVS-dagene jobbet Kaja og de fire andre kandidatene, Christoffer Rømhild Ødegaard, Even Strøm Hammer, Ken Mothes, og Marcus Angermo Bjertnæs, rundt ti timer hver dag, på hver sin scene for å avlegge svenneprøven, og for å konkurrere om tittelen som "norgesmester i rørleggerfaget". 

Alle kandidatene hadde kvalifisert seg til NM i lokale mesterskap eller blitt spesielt utvalgt blant flere dyktige lærlinger hos sine opplæringskontorer. Nivået var skyhøyt hos alle og kravene store i oppgaven.  

En kamp mot klokken

Da jeg så tegningen ble jeg ganske stresset og tenkte jeg "åh herregud hvordan skal jeg klare dette her", for jeg har ikke jobbet så mye med varmeanlegg, og jeg hadde aldri sett den Flow fit-delen før, så jeg stresset en del med det, forteller Kaja, og legger til:

– Så de to første dagene var jeg litt tregere enn de andre. Jeg slet med å stenge publikum ute, og fokusere på oppgaven, og i tillegg var jeg så nøye, så det tok veldig lang tid.

Kaja Huka Johannessen er norgesmester i rørleggerfaget 2024
De første to dagene var Kaja usikker på om hun skulle bli ferdig i tide. Foto: RørNorge



Da torsdag kom – den nest siste dagen, var det noe som løsnet for Kaja. 

– På torsdag følte jeg at jeg jobbet skikkelig bra. Jeg var nøyaktig, samtidig som jeg fikk opp alle rørene. Så da skjønte jeg at jeg kom til å bli ferdig, og det var en stor lettelse! Da klarte jeg endelig å slappe av og kose meg!

Med tittelen som norgesmester og «Meget godt» bestått på svenneprøven er det ingen tvil om at Kaja er helt trygg på rørleggingen! 

Kaja Huka Johannessen er norgesmester i rørleggerfaget 2024
Kaja i siste innspurt på fredagen med godt mot. Foto: RørNorge

Tett i topp

Ifølge dommerne var det utrolig jevnt, og det var kun ett poeng som skilte Kaja og Marcus som fikk andreplassen. Det var Ken som kom på 3. plass. 

Det var Hussain El Haddaoui, også kjent som Hussein Fikser på sosiale medier, som var konrefransier på premieutdelingen. Han delte også ut svennebrevene til kandidatene. 

Rørlegger-NM, Fornøyde kandidater med beståtte svenneprøver: Fra venstre, Christoffer Rømhild Ødegaard, Even Strøm Hammer, Marcus Angermo Bjertnæs, Hussain El Haddaoui, Kaja Huka Johannessen og Ken Mothes. 
Fornøyde kandidater med beståtte svenneprøver: Fra venstre, Christoffer Rømhild Ødegaard, Even Strøm Hammer, Marcus Angermo Bjertnæs, Hussain El Haddaoui, Kaja Huka Johannessen og Ken Mothes. Foto: Stian Norum Herlofsen

 

Dette var årets kandidater i Rørlegger-NM:

  • Telemark: Christoffer Rømhild Ødegaard, lærling i Telerør AS
  • Trøndelag: Even Strøm Hammer, lærling i Caverion Norge avd. Levanger
  • Nordland: Kaja Huka Johannessen, lærling i Haaland Mo AS
  • Østfold: Ken Mothes, lærling i GK Norge AS, avd. Moss Rør
  • Oslo: Marcus Angermo Bjertnæs, lærling i Andenæs VVS AS
Marcus Angermo Bjertnæs, fikk 2. plass i Rørlegger-NM
Det var Marcus Angermo Bjertnæs som fikk andreplassen, kun ett poeng bak Kaja.

 

Her kan du se øyeblikket da vinneren av Rørlegger-NM ble presentert


Trenger de riktige folkene
 

– Kaja var veldig flink, det var et nøyaktig og pent utført arbeid. Hun lå litt bak i starten, men hun tok seg godt inn den nest siste dagen. Vi gratulerer Kaja med en velfortjent NM-tittel, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i RørNorge, som er prosjektleder for NM i rørleggerfaget. 

RørNorge har arrangert rørlegger-NM årlig siden midten av 90-tallet, og rørfaget er det eneste der svenneprøven er NM-oppgave. I tillegg til en egen NM-jury, er også prøvenemnda på stedet og gjør kontinuerlig bedømming.
 

Are Skaar Nielsen, fagsjef i RørNorge, og prosjektleder for Rørlegger-NM. Foto: RørNorge.
Are Skaar Nielsen, fagsjef i RørNorge, og prosjektleder for Rørlegger-NM. Foto: RørNorge.

 

– Vi gjør dette for å synliggjøre faget. Vi trenger de riktige folkene til faget vårt, og ved å være synlig på en så stor messe som VVS-dagene, har vi et kjempefint utstillingsvindu. Her får publikum se kompleksiteten i faget vårt, og vi tror at dette har en stor rekrutteringseffekt, i tillegg til at det bygger oppunder yrkesstoltheten i faget, avslutter Are. 

Etter fire intense dager kunne kandidatene endelig puste lettet ut, og stolt dra hjem med bestått svenneprøve. Og Kaja med den gjeveste av alle utmerkelser; NM-tittelen. 

Se oppsummering av VVS-dagene her