Penger eller klima?

Marianne Wætnes Røiseland, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge.

Boligprodusenter bruker sine politiske muskler for å stanse energikrav som kunne senket klimautslippet på nye boliger. – Alle disse energikravene ville jo gjøre det altfor dyrt for arbeidsfolk å kjøpe seg bolig, sier utbygger Ron Jackson i North Carolina.

Direktørspalten i Rørfag, av Marianne Wætnes Røiseland, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge.

 

Over hele landet mobiliseres boligbyggere mot staten og lokale myndigheter for å stanse klimakravene.

Det er i USA. Ikke i Norge. Eller?

I Norge har boligprisen skutt i været de siste årene og det har vært bråstopp i bygging av nye boliger. Det er ifølge Boligprodusentene, et etterslep på 33 627 boliger. Et lite fall i 2022 er blitt til rekord fall for nybygg i 2023. Fallet venter å fortsette i år. Det er blitt dyrt for folk å kjøpe, renten er høy og kronen svak.  Svak kroner gir dyre deler når varene produseres i utenfor Norge. Og høy rente gir dyre lån og større utgifter både for bolikjøper og utbygger.

Det er all grunn til å være bekymret over høye boligpriser, men vi må samtidig ikke ta grep som vi vet kommer til å svi for lommeboken til menneskene som skal bo i huset- og for klimaet. Som artikkelen i Washington Post påpeker; det er ingen diskusjon om at gode energieffektive løsninger i nye hus, kan øke kostnaden ved å bygge boligen, men driften av boligene blir billigere. Gevinsten for gode energiløsninger får boligeier og kloden.

For ikke lenge siden fikk DiBK utarbeidet en rapport som stikk i strid med annen forskning konkluderer med at kravene om energibruk bør bli færre. Søkelyset på energieffektivitet er ikke så viktig, kunne leses mellom linjene. Svaret du får i rapporter bestemmes i stor grad av hvem som spør, hvordan du spør og hva som legges inn i regnestykket. Hvis grunnlaget er galt, blir svaret galt. Svarene i i rapporten til DiBK ble helt galt.

De siste månedene har vi i RørNorge deltatt på flere høringer og innspillsmøter om hvordan myndighetene når de stiller krav og bestemmer regler, kan bidra til mer klimavennlige bygg og sørge for at energi kan frigjøres til mest mulig nyttig bruk.

Vårt budskap er enkelt: For det første må vi bygge bygg med lang levetid. Da må vi bygge med kvalitet og med mulighet til å reparere og skifte ut deler. For det andre må vi sørge for å bruke minst mulig kraft til oppvarming og velge oppvarmingsløsninger som er bruker minst mulig energi, som fjernvarme, sol- og vannbårne energiløsninger. Det er bra for kloden og folk som eier boliger. Vi ber om politikk som hjelper oss i den retningen.