Pusse opp bad

Å pusse opp eller bygge nytt bad eller vaskerom er en tidkrevende og kostbar prosess. For et vellykket resultat er det viktig med planlegging og dyktige fagfolk. Her har vi samlet rørleggernes gode tips og råd.

Disse rådene kan også komme godt med til som vurderer å pusse opp bad, men også til deg som allerede er i gang med prosessen med oppussingen.

Det er viktig å tenke nøye gjennom hvilke krav du stiller når du skal pusse opp bad, og ta flere ting i betraktning. Hvem skal bruke badet? Er det et familiebad som skal brukes daglig, eller er det et bad på hytta som brukes sjeldnere? Hvor mange mennesker skal dele badet?

Gi badet lengre levetid

Et våtrom trenger god og jevnlig vedlikehold for å sikre at rommet har lengst mulig levetid. Dette kan være grunner til å gå i gang med oppussing av ditt bad:

  • Vannslanger bør skiftes ut hvert 10. år. Pass også på at klesfibre og såperester ikke tetter avløpet.
  • Silikon er ferskvare, og må byttes ut ved misfarging eller sprekker.
  • Sjekk at vann fra badekar og dusj ledes til sluket. Vedlikehold disse ved å jevnlig rengjøre med ripefrie skuremidler.
  • Sørg for å holde avløpet i vasken fri for hår- og såperester. Vasken skal også rengjøres jevnlig med ripefrie skuremidler.
  • Pass på at gulvet rundt toalettet er tørt og rent, da oppdager du eventuelle lekkasjer raskt.

Unngå fuktskader

Fuktskader er en av de viktigste årsakene til oppudding av baderommet, og kan skyldes flere ting. Eksempler er lekkasjer, konstruksjonsfeil, dårlig ventilasjon, vanndamp samt vasking og tørking av tøy. Unngå fuktskader ved å:

  • Sørg for god ventilasjon. Ha avtrekksluke og luftspalte i døren.
  • Pass på at membranarbeidet er korrekt utført for å fungere som en tilstrekkelig fuktsperre.
  • Velg våtromsplater. Muggsopp trives svært godt på gipsplater.
  • Tørk alltid alt vannsøl etter dusjing, og luft dersom rommet kjennes fuktig.
  • Hold øye med potensielle fuktkilder som vaskemaskin, tørketrommel og dusj.

Velg riktig rørlegger når du skal pusse opp bad

Når man skal gå i gang med oppussing av bad er det viktig å ha rett fagpersonell på plass. Plan- og bygningsloven sier at alt våtroms- og rørleggerarbeid skal utføres av fagkyndige personer.

  • Det kan være lurt å undersøke markedet, for å være sikker på at du finner en godkjent rørlegger til en pris som passer deg

  • Her finner du en oversikt over alle medlemsbedrifter i Rørentreprenørene Norge

  • Du kan også søke blant anbudstjenester og Google for å finne ut mer informasjon om hver enkelt bedrift

Inngå kontrakt med håndverker

Kontrakten beskytter både deg og håndverkeren - da vet alle parter hva som er avtalt og til hvilken tid og pris. 

Skriv ned tjenestens formål, tidsramme og hvordan tjenesten skal beregnes og betales (fast pris eller regning). Ved større arbeider bør det også følge med en arbeidsbeskrivelse, og det er lurt å ha oppmøtetidspunktet fastsatt.

Les mer om kontrakt med håndverker her.

Økonomi

Oppussing av bad kan fort bli en dyr affære. Gode våtromsprodukter og autorisert koster gjerne litt mer, og ofte kan det oppstå uforutsette ting. Det er viktig å huske på at tilbud som virker for gode til å være sanne oftest er det. Tilbud på billige våtromsprodukter er ofte uten montering. Pass på at du vet akkurat hva som inngår i anbudet fra din rørlegger.

Utform en beskrivende kontrakt med rørlegger, slik at du unngår budsjettsprekk ved oppussing av ditt bad. Jo mer detaljert du er i beskrivelsen av oppdraget, desto bedre forutsetning av rørleggeren til å gi riktig prisoverslag.

Som en ekstra sikkerhet kan det være lurt å sette av en sum til uforutsette utgifter i ditt budsjett. En god tommelfingerregel er å sette av 10 % av den planlagte kostnadsrammen du har satt av til oppussing av badet.

Forventningsavklaring og planlegging

Det kan være lurt å snakke med rørlegger før du går i gang med planleggingen. Ofte finnes det løsninger og krav som må tas hensyn til, andre ganger kan rørlegger vise nye muligheter du kanskje ikke kjente til.

Forklar til rørleggeren hvilke forventninger du har til sluttresultatet. Det være seg lagringsplass, rom til å bevege seg på, hvordan badet skal brukes og av hvor mange, eller hvilken stil du ønsker.

Valg av produkter

Valg av produkter ved oppussing av bad har mye å si for levetiden. Ikke minst har det mye å si når det gjelder trygghet knyttet til vedlikehold, reparasjoner, eller reklamasjon i fremtiden.

Det er derfor viktig at du handler fra seriøse aktører. Skikkelige rørleggere forhandler kun produkter fra seriøse og anerkjente produsenter. Handler du gjennom en rørlegger kan du være trygg på at produktene holder den standarden du trenger.

Produktene du velger til oppussing av ditt bad må også være egnet for bruk i Norge. Norsk vanntrykk skiller seg fra de fleste andre europeiske land, og derfor egner ikke alle produkter seg til norske bad. Sørg for at du får med deg god dokumentasjon på produktene. Husk også at rørlegger kan nekte å montere produkter som ikke har nødvendig dokumentasjon.

Planløsning

Dersom baderom, kjøkken og vaskerom ligger i tilknytning til hverandre, bør du beholde rommenes plassering. Dette skyldes at det allerede er satt av plass i vegger, gulv og tak til nødvendige rørføringer og installasjoner.

Legges rom med vanntilførsel langt fra hverandre vil det fordyre oppussingen siden rør må ledes lenger og tekniske kanaler må bygges flere steder. Dette krever plass.

Det kan også være lurt å ta hensyn til tidligere plassering av dusj og servant ved oppussing av bad, da endringer av dette til gjøre arbeidet dyrere.

Plan- og bygningsloven slår fast at alle nye boliger skal ha minst ett baderom med såkalt livsløpsstandard og universell utforming. Det skal være mulig å manøvrere en rullestol inn og ut av badet. Bygger du nytt bad i en eksisterende bolig er du fritatt fra kravet.


Tenk gjennom ulike innredningsløsninger

  • Tegn gjerne ut ulike planløsninger.
  • Husk god plass til oppbevaring: håndklær, skittentøy og hygieneartikler tar etter hvert mye plass.
  • Skuffer gjør at du får mer oppbevaring i dybden, fremfor skap.
  • Ved innebygget sisterne har du muligheten til å bygge et lite skap oppover i forlengelsen av denne.

Hensyn til eksisterende løsninger

Det eksisterende røropplegget har mye å si for omfanget av oppussingsjobben. Alder på røropplegget avgjør om dette bør skiftes ut når du pusser opp badet eller om du slipper unna med å gjøre kun estetiske eller andre synlige endringer.

Gamle rør bør skiftes ut når du pusser opp bad

Tekniske installasjoner, som røropplegg, er ikke ment for å vare evig. Er rørene 15-20 år gamle bør de skiftes, siden faren for at en vannskade vil oppstå i nærmeste fremtid er forholdsvis stor.

Det anbefales å oppgradere til gjeldende våtromsnorm, dette innebærer også membran, våtromsplater, krav til sluk og mansjetter.

Endringer underveis i byggeprosessen

Oppdages problemer underveis som bør utbedres eller kan forbedres, skal håndverkeren kontakte deg for godkjenning før arbeidet settes i gang. Dersom akutte tilfeller oppstår, som at et rør springer lekk, bør rørleggeren uansett sette i gang nødvendige tiltak selv om han ikke får informert deg først.

Skader eller mangler som i utgangspunktet ikke kan oppdages ved befaring, kan oppdages underveis. Dette kan føre til merarbeid for rørleggeren. Vær i dialog med rørleggeren, så slipper dere overraskelser når dere skal pusse opp bad.

Planlegger du å pusse opp bad på egenhånd?

I dag kan du i teorien i stor grad pusse opp bad på egenhånd. Men husk at du blir personlig ansvarlig for at arbeidet er utført i henhold til gjeldene regler. Hvis du ønsker å kunne dokumentere at badet er pusset opp etter våtroms normen ved for eksempel et salg, må du bruke faglærte til å pusse opp badet.