Velg riktig dusj

Det er mange ulike dusjer å velge mellom, et kjennetegn for en praktisk dusjløsning er at du skal ha god plass til å bevege deg når du dusjer. Her er rørleggerens tips til hva du bør tenke på ved valg av dusj.

Utforsk mulighetene

Det finnes et stort utvalg av dusjløsninger på markedet, og mulighetene er mange enten du drømmer deg til spa-opplevelsen med steamdusj eller vil tilbake til 50-tallets forniklede dusjhode.

  • Besøk showroom
    De nye dusjløsningene bidrar til at badet får et enda mer helhetlig preg. Også det tradisjonelle sirkelrunde sluket i midten av dusjen byttes gjerne ut med integrerte slukrister inntil veggen. Besøk leverandørenes showroom, for å se på mulighetene.
      
  • Størrelse
    Et dusjkabinett tar mer av arealet i rommet, selv om det er 80 x 80 cm stort, mens det er mer plassbesparende med et flislagt dusjhjørne på badet. En dusj på 80 x 80 cm eller 90 x 90 cm er vanlige løsninger, men det er en økning blant dem som velger to dusjbatterier og et dusjareal på 120 x 120 cm.
      
  • Dusjhode
    Stor takdusj med tilhørende hånddusj begynner å bli et vanlig valg blant nordmenn som pusser opp badet. Samtidig finnes det mer eksperimentelle løsninger, for eksempel dusj som et fossefall, eller innebygget dusj. Det er uansett viktig at røranlegget er dimensjonert for å gi nok vann.
      
  • Sluk
    Hvilket sluk du skal ha i dusjen er avgjørende for inntrykket.
      
  • Dusjdører
    Glassdører som henger på veggen og kan foldes mot dusjbatteriet er praktisk og gjør rommet større når du ikke dusjer. Samtidig gir det ikke mer romfølelse å velge buede dører fremfor rette, her blir det i større grad en smakssak.

Lytt til fagmannen

– Når du skal ha innebygget utstyr er det mange feller å gå i. Kravene er strenge til rør i vegg, hvis ikke produktet kommer i et eget vanntett skap med dreneringsrør, må det bygges en membranboks i veggen med drenering, sier rørlegger Christopher Messiha.

– Det er en rimeligere løsning å velge utenpåliggende løsningen enn innmurte. Alt av skjøter skal kunne inspiseres, og den aller enkleste og rimeligste løsningen er derfor blandebatteri som står på vegg. Det er både enklere å bytte ut, og lekkasjer oppdages raskt, legger han til.