Dampovn må monteres riktig.
Storkjøkkenmaskiner blir stadig vanligere i norske kjøkken. Deriblant avanserte kaffemaskiner, automatiske armaturer – og nå dampovn. Husk å få hjelp av rørleggeren når nye maskiner skal monteres.
Montere dampovn
Dampovnen gjør det mulig å tilberede mat med damp i tillegg til varmluft. Det betyr at vannet i råvarene ikke fordamper, og du beholder fuktigheten, konsistensen og smaken i maten.
– Dampovnen tilfører mye bra til matlagingen, men sørg for at den er montert riktig, hvis ikke kan det få store konsekvenser for deg, sier talsperson for skikkelig rørlegger, Ben Schreier fra Nore VVS. Han forklarer at alle kjøkkenmaskiner som trenger tilkobling av vann og avløp, bør installeres av rørleggeren.
Hva skjer om jeg monterer dampovnen feil?
– Dampovn må installeres etter leverandørens forskriftskrav, og da gjør du lurt i å ha rørlegger til å hjelpe deg, sier Schreier. Dersom maskinen kobles feil kan det føre til at vanntrykket på maskinen blir for stort, som igjen kan føre til vannlekkasje.
Kjøkkenmaskiner skal dessuten monteres slik at det forhindres tilbakeslag av urent vann. – Selv en liten monteringsfeil kan få store konsekvenser for bygningsmassen den er satt inn i. Det kan bli skikkelig dyrt, og du har en vrien sak overfor forsikringsselskapet om du ikke kan vise kvittering for installeringen, sier Schreier.
Sunn kjøkkenmaskin
Rørleggeren er likevel positiv til at privatpersoner henter inspirasjon fra storkjøkken.
– Det er helt klart mange praktiske og gode løsninger som proffene bruker, og som mange har glede av hjemme. Og for hva det er verdt, skal damp i matlaging også ha helsebringende effekter, fordi færre næringsstoffer og mineraler går tapt mens du tilbereder, sier Schreier.