Vannbåren gulvvarme

Vannbåren gulvvarme gir en behagelig innekomfort og er samtidig et svært miljøvennlig oppvarmingsalternativ. Nye løsninger gjør det stadig mindre komplisert å legge vannbåren gulvvarme uavhengig av om du bygger nytt eller rehabiliterer.

I rørene i gulvvarmesystem sirkulerer oppvarmet vann som varmer opp gulvet. Gulvet kan sammenlignes med en stor radiator. Fordi gulvflaten i et rom er betydelig større enn en radiator på veggen, kan du ha en lavere vanntemperatur enn i en radiator.

Fordeler ved vannbåren gulvvarme

  • Komfortabel varme. Vannbåren gulvvarme gir en jevn fordeling av varmen. Det gir en jevn temperatur og særegen lunhet.  
  • Miljøvennlig og energifleksibel løsning. Med vannbåren varme står du fritt til å velge energikilde og det er enkelt å bytte fra én energikilde til en annen.
  • Arealeffektiv løsning. Vannbåren gulvvarme gir økt fleksibilitet i plassering av møbler og det er arealeffektivt.
  • Null stråling eller statisk elektrisitet. Vannbåren gulvvarme reduserer transport av støv sammenlignet med panelovner og dermed gir den også et sunnere inneklima.
  • Vannbåren gulvvarme fungerer like godt uavhengig av om du har steingulv, fliser, parkett, laminat eller gulvbelegg og det kan legges i alle husets rom.
  • Har du varmepumpe? Lav turtemperatur som gulvvarme har gir høyere virkningsgrad på varmepumpen. Med andre ord, effektiv utnyttelse av varmepumpen.

Vannbåren gulvvarme legges på ulike måter

Varmesløyfer kan støpes inn i betong eller de kan også monteres i konstruksjonspanel, kassetter eller sponplater. Spør rørleggeren om hvilken løsning som passer best i ditt tilfelle og be om referanser innenfor arbeid med vannbårne løsninger. Som på de fleste fagområder, finnes det rørleggere som er eksperter innenfor ulike områder. Velg derfor en som kan dokumentere ekspertise på oppvarmingsløsninger. 

Bygger du nytt er det viktig at vannbårne løsninger kommer inn som del av prosjekteringsfasen.

Slik justeres varmen

Temperaturen på vannet i gulvvarmesystemet styres av en reguleringssentral som finnes i varmekilden. Tidligere var det påkrevet med manuell oppfølging av vannbårne oppvarmingsløsninger, men ny teknologi har redusert dette til det minimale og systemene er tilnærmet selvregulerende. Serviceavtaler anbefales imidlertid for jevnlig kontroll.