Slik velger du riktig varmepumpe
Det er tre hovedtyper varmepumper på markedet i dag. Luft til luft-varmepumpe, luft til vann-varmepumpe, og vann til vann -varmepumpe.
Det er tre hovedtyper varmepumper på markedet i dag. Luft til luft-varmepumpe, luft til vann-varmepumpe, og vann til vann -varmepumpe.
Hvilken varmepumpe som er riktig avhenger av hva slags oppvarming du bruker i dag.
Kontakt en rørleggerbedrift som har erfaring med miljøvennlig oppvarming for å finne den beste løsningen for din bolig.
Luft til luft-varmepumpe
Dette er det vanligste systemet for varmepumper i Norge i dag. Disse pumpene henter varme fra uteluften helt ned til minus 20°C og sprer den i boligen ved hjelp av en vifte. En luft til luft-varmepumpe fungerer best ved ikke altfor kalde temperaturer. Luft/luft-varmepumper kan monteres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus, og er mest effektiv i boliger med åpen romløsning. Varmepumpen har en beregnet levetid på 10-15 år.
Luft til vann-varmepumpe
En Luft/vann-varmepumpe henter energien fra luften ute og avgir varme via vannbåren gulvvarme, radiatorer eller konvektorer. Enkelte modeller kan også dekke deler av behovet for tappevann. Med disse varmepumpene får du igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører. Men jo kaldere temperaturen er ute, desto mindre varme får du igjen. Luft/vann-varmepumpene har en levetid på rundt 15 år.
Vann til vann-varmepumpe
En vann/vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann og avgir varme i et vannbårent system i bygningen (vannbåren gulvvarme, radiatorer, konvektorer og eventuelt tappevann). Vann/vann-varmepumper er den klart beste teknologien for energisparing, du får igjen 3 til 4 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men det er også den dyreste varmepumpen i forhold til investeringskostnader. Derfor egner de seg best til større eneboliger. En vann/vann-varmepumpe har en levetid på 20-25 år. Denne typen varmepumpe kan bruke bergvarme, jordvarme og sjøvarme som varmekilder.