Slik forebygger du vannskader innendørs og utendørs

Med jevne mellomrom bør du gå over alle husets vannførende installasjoner. Det vil si kraner, avløp, armaturer og synlige rør. Godt remhold er også avgjørende for lang levetid på badet.

Årsakene til vannlekkasjer kan være flere, men som oftest skjer skadene på gammelt, slitt utstyr eller rør.

– Mange av rørføringene i norske hjem er i en slik forfatning at det er mer et spørsmål om når, heller en hvis. Lekkasjer kan også oppstå ved feil på produkt, feil bruk eller ukyndig montering, sier talsperson for Skikkeligrørlegger.no og fagsjef i Rørentreprenørene Norge, Are Skaar Nielsen.

Det er fullt mulig å forebygge vannlekkasjer. For det første er eldre, slitt utstyr ekstra utsatt, men det er viktig å kontrollere og vedlikeholde både nye og gamle anlegg med jevne mellomrom.

– Se etter små drypplekkasjer som kan utvikle seg til større lekkasjer. Sørg for å etterstramme vannlåser i kjøkkenbenk og andre avløp. Dessuten er det viktig å sørge for at avløpet er sikret fri flyt, ved å rense vannlåser med jevne mellomrom. I rom uten sluk kan man med fordel få montert automatisk vannstoppventil.

Valg av rørlegger, produkter og dokumentasjon er avgjørende

Det aller viktigste når det gjelder forebygging av vannskader er å sørge for at rørleggerarbeid i boligen utføres av kvalifisert fagperson.  Valg av produkter er også svært viktig. Alle produkter skal være testet etter nordiske standarder og det skal følge med dokumentasjon som bekrefter egnethet for norske forhold. Kjøper du tjenester og produkter fra en rørleggerbedrift med grossistforbindelse skal du kunne føle deg trygg på at arbeidet som utføres følger gjeldende normer og regler.  

Ta vare på all dokumentasjon du får av rørleggeren. Dersom skader oppstår blir jobben enklere for den som skal rette opp hvis det finnes dokumenter som viser hva som er gjort og hvor eventuelle skjulte rør og installasjoner ligger.
Som forbruker er du ansvarlig for vedlikehold av installasjonene dine. Du kommer langt med sunn fornuft og noen faste rutiner for hvordan du behandler installasjoner på bad, kjøkken og vaskerom.

Hvor er stoppekranen?

Alle i husstanden må vite hvor stoppekranen er plassert og vite hvordan denne stenges. Dersom en lekkasje skulle oppstå, er det viktig å få stanset den så hurtig som mulig, før vannet gjør for stor skade. Dersom skaden allerede er et faktum, bør man kontakte brannvesen, forsikringsselskap og rørlegger. 

De fleste vannskader skjer når folk ikke er hjemme. Da får lekkasjen god tid til å spre seg og trenge inn i vegger, gulv og etasjeskiller, samt ødelegge møbler og annet inventar. For å forebygge slike lekkasjer kan du stenge vanntilførselen til boligen når du reiser bort. 


Inne:

  • Godt renhold bevarer installasjonene dine og begrenser skaderisiko.

  • Alle sluk må renses jevnlig. Hår og såperester hindrer vannet i å renne fritt og fører til mange vannskader.  Vannlåser bør renses jevnlig.

  • Vaskemaskiner og oppvaskemaskin skal ikke gå når ingen er hjemme. Steng vanntilførselen når maskinene ikke er i bruk.

  • Utstyr som krever tilkobling av vann, for eksempel kaffemaskiner eller side-by-side kjøleskap, skal ha automatisk vannstoppventil montert.

  • Hold skapene under kjøkkenvasken ryddige.  Her ligger det flere rør som ikke tåler å bli dultet bort i til stadighet (dette gjelder spesielt vaskebøtter, brannslanger og lignende).

  • Avløpsrørene under vasken er laget av plast og vil derfor utvide og trekke seg sammen ved vekselvis bruk av kaldt og varmt vann. Undersøk med jevne mellomrom om det er nødvendig å etterstramme mutterne påskjøtene.

  • Rens silen i armaturtuten når du merker at trykket blir dårlig.

  • Dersom det er installert rør-i rør-system i boligen din, skal du også ha et fordelerskap hvor rørene til alle boligens tappesteder er samlet. Inspiser skapet med jevne mellomrom - eventuelle usynlige lekkasjer vil føre vannet hit. Dersom du oppdager vann i skapet – kontakt rørlegger som kan lokalisere skaden.

  • Vannslanger til maskiner bør byttes ut hvert 10. år. Det beste er å benytte en dobbel sikkerhetsslange med avstengning.


Ute:

  • Når vinteren nærmer seg – ta gjerne av hagekrana (Gardena-overgang el. l.) fra utvendig vannkran så ikke vannrester blir liggende og kan fryse.

  • Rens takrenner for løv og kvister.

  • Inspiser eventuelle utvendige kummer.


Se video - Slik stenger du stoppekrana