Isolering av rør

Når gradestokken kryper nedover, bør rørene isoleres for å unngå stopp i vannforsyningen, eller frostspreng og sprukne rør. I tillegg sparer du energi, penger og miljø.

I verst tenkelig tilfelle kan rør som ikke er isolerte føre til grobunn for legionella i kaldtvannsrørene.

- Når du har rør som ikke er isolerte, fyrer du for kråka. Dersom du ikke har isolerte rør kan du dessuten risikere kondens på kaldtvannsrørene, sier markedssjef i Glava, Lars Fillip Kolbu.
Kondens kommer på overflater av kalde rør som er omgitt av varm og fuktig luft, og kan enkelt unngås ved å isolere røret.

20 års investering

Det er særlig på senhøsten før frosten setter inn, at det er lurt å sjekke "åpne" vannrør i kalde, gamle kjellere. Ifølge Kolbu bør både varmt- og kaldtvannsrør isoleres, og har du rør fra varmepumpe bør disse isoleres ekstra godt da det transporteres mye energi gjennom disse rørene.

Når rørene først er isolert, varer isolasjonen i minst 20 år. Vannrør langs eller gjennom yttervegg må isoleres riktig for å unngå frostsprengning.

Rask rørsjekk

- Vannrør i gamle trekkfulle kjellere er spesielt utsatt, i tillegg til alle hytter med innlagt vann. Da er det viktig med god isolering ved rørføring i kalde krypkjellere. Husk at isolering ikke produserer varme, men kan ta vare på energien i røret i noen timer. Har du spesielle utfordringer i kalde kjellerrom, er vårt råd å bruke Isoterm rør, sier Kolbu.

Det er fullt mulig å isolere rørene selv, men Kolbu anbefaler å snakke med rørleggeren dersom du ikke er spesielt handy. Rørleggeren kan også enkelt sjekke om rørene allerede er isolert eller ei. I eneboliger kan du se om vannrørene er isolert fra varmtvannsbereder til tappested. 
- Ta på yttermantel, den bør ikke kjennes "varm". Er den varm har du mye å tjene på en tilleggsisolering eller isolere på nytt, forklarer Kolbu.